1000 ZAŠTO = 1 ZATO

ĆirilicaKrenuli smo u petak ujutro prema moru. Baš sam se radovala što ću pobjeći iz Sarajeva barem na kratko vrijeme, što ću se odmoriti od raznih budalaština i sranja koje opterećuju moju svakodnevnicu.

Raspoloženje je bilo odlično, baš onako kako troje umornih ljudi izgledaju i ponašaju se kada idu prema moru. Nije bilo gužve, nije bilo velike vrućine. Tamam. Čim dođes u lijepu Hercegovinu već imaš onaj osjećaj kao da si na moru. Ali, ne lezi đav'le.

Negdje prije Mostara primijetila sam da je neko na putokazima crnim sprejem prekrižio “ћирилицу”. Pažljivije sam počela da pratim putokaze sa nekom skrivenom nadom da je prekrižena u samo nekoliko manjih mjesta, da su to napravili lokalni nacionalisti iz razloga samo njima poznatih. Put odmiče, a nema nedirnutih znakova. Već me hvata ona ista neuroza koju osjetim svakodnevno u Sarajevu npr. kroz medije i meni nenormalne nacionalisticke komentare na internet portalima. Pičimo kroz Hercegovinu i više ne mogu da gledam u putokaze jer ću “im” opet dozvoliti da mi upropaste dan, ali i vikend na kojem bi se trebala odmoriti pred nove radne zadatke. Skuliram se.

Tri dana su prošla bolje od očekivanog. Bilo je fenomenalno druženje sa prijateljima u Dubrovniku, posao odlično odrađen u Budvi. Bilo je ono standardno prepucavanje i trzavice: “ja bih kafu i kiselu”, “mislis kavu i mineralnu” na koje smo navikli i koje su mi uvijek neobjašnjive. Al’ hajd, kao što rekoh, navikli smo na to. Nakon predivnih druženja i novih poznanstava sa beton ljudima, odmorni i spremni za povratak: TRSH!!!

Sinoć smo krenuli nazad. Crni sprej i u suprotnom pravcu. Ovaj put sve do Sarajeva. Nelagoda na milionitu. Zamišljam turiste koji dolaze u BiH putem Sarajeva ili bilo kojeg grada i kontam koliku tek nelagodu oni osjete kada sve to vide? Koji mozak to može smisliti i fakat realizirati svoju bolesnu, moronsku ideju? Na svakom putokazu stoji i potpis. Voljela bih da mi neko kaže, ako zna, ko je ta grupa: TM? Možda nisam upućena. Da li je iko reagirao na ovu strašnu pojavu na našim cestama? TM moze biti oznaka za trade mark, team, ko su oni? Primjetih da pored nekih stoji i broj 81 ili 87? Da li se to uopće može zdravorazumski poimati? Mogu to pripisati jedino neznanju. Pozivam svoje prijatelje novinare da ispitaju šta se desilo?

ZAŠTO si toliko iskompleksiran svojom nepismenošću što te učiteljica i nastavnici i profesori historije/istorije/povijesti nisu naučili da je ćirilica i tvoje pismo kojim se u BiH služimo stotinama godina i da je i danas legitimno?
ZAŠTO si toliko plitak da ne kontaš da su ti putokazi finansirani od poreza, od tvojih para i da će ponovo od tvojih para biti napravljeni isti?
ZAŠTO policiji takvo zlodjelo može “promaći” da ne identificira počinioce i pravedno ih kazni?
ZAŠTO iko može ignorirati tako otvoren iskaz nacionalizma i biti indiferentan ili nadati se da će u ovom nakaradnom pokušaju od države ikada biti bolje?
Ako pitaš nacionalistu zašto je to napravio, on će reći: “ZATO”… jer nema niti jedan zdrav argument da objasni svoju poremećenost.

U ovakvoj atmosferi u državi, nisam baš sigurna da ću još dugo moći izdržati. Pružam se koliko je moj krevet dug, ali me žulja kako god da se naštimam. Ako me neko bude pitao zašto si otišla, reći ću: ЗАТО!

piše: Selma Mehmedić

>> Naučite latinicu i ćirilicu / Научите латиницу и ћирилицу

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *