Bosanskohercegovačka privreda i klimatske promjene

visoka pećU organizaciji Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj CETEOR, a uz podršku federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, u Vogošći je održan okrugli sto o temi “Adaptacija privrede BiH klimatskim promjenama“.

Klimatske promjene u svijetu – povećanje temperature zraka za viÅ¡e od dva stepena Celzijusa, smanjenje godiÅ¡nje količine padavina, smanjenje perioda izmeÄ‘u prvog i zadnjeg snijega – kako smatraju u CETEOR-u, imat će značajnog utjecaja na prirodu, prirodne resurse i kvalitet življenja pa nameću i potrebu intervencija u gotovo svim privrednim oblastima.

Krivci za klimatske promjene su, kako se ističe, razvijene zemlje svijeta, dok posljedice najviše trpe zemlje u razvoju.

Konvencijom o klimatskim promjenama i protokolom iz Kjota predviđeni su brojni mehanizmi međunarodne saradnje na rješavanju ovog globalnog problema, a koji podrazumijevaju i određene finansijske podsticaje za zemlje u razvoju. Naglašeno je da BiH te podsticajne mehanizme veoma malo koristi.

Cilj okruglog stola bio je da inicira veće korištenje raspoloživih instrumenata koje nude razvijene zemlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *