Kategorije
Muzička kutija Videoteka

COD

« Muzika Sarajeva

Grupu Cod su ljeta 1972. godine u Sarajevu osnovali basista Izidor Kaić, klavijaturista Nenad Jurin i gitarista Džemo Novaković. Ostatak postave se često mijenjao.

Grupa Cod (1974)
Grupa Cod (1974)

Na samom početku sviraju hard rock i skidaju popularne hitove velikana poput Deep Purple i Uriah Heep. To je bio i razlog da se nazovu engleskim imenom COD (u slengu: prevara, varka, obmana). Grupa Cod gradi image zabavljačke grupe, koja svira sve što se od njih traži. Jedno vrijeme su i prateći bend na koncertima Kemala Montena, Zdravka Čolića, Mahira Paloša i drugih sarajevskih estradnih umjetnika.

COD: Dođi mi na čaj

Prvi ozbiljniji nastup sviraju u Skenderiji na koncertu povodom deset godina od osnivanja sarajevskih Indexa. Grupa nije imala zapaženog uspjeha sve do druge polovine 1974. godine, kada dolazi gitarista i kompozitor Enes Bajramović, koji je karijeru rock-muzičara započeo zajedno sa Ipetom Ivandićem u sarajevskoj grupi Rok. Bajramović je bio obrazovan muzičar, a niz godina je svirao trombon u Plesnom orkestru Radio-televizije Sarajevo.

COD: Ciciban

Sa prva dva singla na kojim a su pjesme ‘Dođi mi na čaj’ i ‘Ciciban’, COD nailazi na podršku publike i profilišu njihovu izrazitu pop orijentaciju baziranu na pamtljivim refrenima i tinejdžerskim tekstovima. Muziku piše Enes Bajramović, a tekstove Ranko Boban. Ipak, ovaj uspjeh nije pratila i koncertna posjeta, pa COD prestaje s radom.

COD: Novi štos

Nenad Jurin odlazi u Indexe, Džemo Novaković u grupu tada vrlo popularne Nede Ukraden, a Enes Bajramović u Ambasadore. COD se ponovo formira sa novim članovima: gitaristom Nedžadom Čamdžićem i klavijaturistom Krešimirom Rebićem, a Enes Bajramović im se pridružuje krajem 1976. godine kada snimaju uspješnicu ‘Novi štos’.

COD: Naša ljubav trajala je kratko, jer već sutra si se meni nasmijala slatko

Nakon promocije ploče COD odlazi na turneju po SSSR-u. Uporedo sa radom za grupu, Bajramović komponuje i za druge estradne umjetnike, pa su tako Indexi izvodili njegovu ‘U jednim plavim očima’. Uspjeh trećeg singla, grupu COD izbacuje u prvi plan kod mlade publike, a rock-kritičari ih definišu kao predvodnike mlakog ‘humpa-cumpa’ pravca.

COD: Ona samo jednog voli, kažu mi svi

Svoj prvi album pod naslovom ‘Dođite na čaj’ snimaju u postavi gitarista Enes Bajramović, klavijaturista Darko Arkus, basista Izidor Kaić, bubnjar Izet Hajdarević i pjevač Selver Brdarić. Ploču je producirao Nikola Borota Radovan. Planiraju nastaviti liniju instant-hitova započetu na singlovima. Album otvara ponovni snimak prvog hita ‘Dođite na čaj’ a slijede slične pesme ‘Naša ljubav trajala je kratko, jer već sutra si se meni nasmijala slatko’, ‘Ona samo jednog voli, kažu mi svi’ sa dugim naslovima i kratkim pamćenjem. I pored toga, ploča je te 1977. godine dobro prošla kod publike, a na nastupima COD više pažnje poklanja scenskim efektima nego samoj muzičkoj izvedbi.

COD: Bijeli bagremi

Sljedeće 1978. godine, svojim drugim albumom nazvanim ‘Bijeli bagremi’, pokušavaju se predstaviti kao ozbiljnija grupa, ali ploča ne nailazi na značajan odziv i COD prestaje s radom. Tokom 2009. godine se pričalo o povratku na scenu, što se do danas nije desilo.

« Muzika Sarajeva

4 odgovora na “COD”

Cudim se kako neko moze da zaboravi korijene stvaralastva koja se i dans prepjevaju , ponosna sam sto smo imali jednu muzicku grupu kao sto je “COD “

KOLIKO SE JA SJECAM, A SJECAM SE DOBRO IME GRUPE COD POTICE OD ENGLESKE FRAZE “CASH ON DELIVERY”PLACANJE PO PRIMITKU

Ne mogu vam reci koliko sam vam zahvalan sto ste podelili s nama muziku COD-a. Ja sam u USA od 1988 i sa dubokim bolom sam pratio raspad Jugoslavije i svega vrednog sto je imalo nase zajednistvo, ukljucujuci i nasu predivnu muziku…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *