Categories
Susreti i zbivanja

Disco Gripa u KUK-u

Spejs-šatl kreće 21. maja 2016. godine od 21 sati, a za upravljačkim komandama suvereno vlada popularni skretničar DJ Nodi, koji poručuje: ‘Bring your pakash to the Gripash!’

Disco Gripa @ KUK
Disco Gripa @ KUK

‘Tokom više 10 godina postojanja odgojili smo par naraštaja: ljudi su diplomirali, zaposlili se, oženili/udali, dobili djecu, razveli se… Možemo se pohvaliti i zavidnim brojem ljubavi, koje su počele upravo na plesnom podiju Disco Gripe. I danas širimo ljubav i disco…’, poručuje DJ Nodi, utemeljitelj Disco Gripe.
Gdje su dobra raja? Gdje su lijepe žene? Gdje je najbolja muzika? Čiji je DJ najluđi na svijetu? Nemamo pojma ali predlažemo da probate disko. Da budemo blisko!

Disco Gripa je počela sada već davne 2002. u klubu Access, smještenom u kampusu Univerziteta u Sarajevu. U početku se održavala par puta godišnje, da bi kasnije postala redovan mjesečni događaj. U Sarajevu se već nemoguće oteti aktivnom djelovanju disco-virusa, koji je zahvatio cijelu planetu i šire.
Šta je Disco?

Disco je pravac pop muzike koji se polovinom sedamdestih godina 20. vijeka pojavio kao zaseban muzički pravac. Tekstovi, melodija, a često i pjesma u disko muzici su potisnuti u pozadinu. U prvom planu su igra, ples, miks i ritam sa specifičnim ritmičkim promjenama. Vrhunac, disko muzika doživljava između 1976. i 1979. godine, kada vrši veliki uticaj na modu, ‘duh vremena’ kao i na tadašnji životni stil.

Boogie Nights - Dancing Scene

Pojam disko, kao skraćenica od diskoteka, potiče iz francuskog jezika (discothèque) i prvi put se pojavljuje 1941. godine. Diskotekom se označavao noćni klub u kome je muzika dolazila iz gramofona umjesto da je izvođena uživo. Predstavlja složenicu od riječi ‘disque (gramofonska ploča) i bibliothèque’ (biblioteka).

Learn Disco

Spejs-šatl kreće 21. maja 2016. godine od 21 sati, a za upravljačkim komandama suvereno vlada popularni skretničar DJ Nodi, koji poručuje: ‘Bring your pakash to the Gripash!’

3 replies on “Disco Gripa u KUK-u”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *