Categories
Sarajevske novosti

Dugoročna saradnja franjevaca i Grada Sarajeva

Dugoročna saradnja franjevaca i Grada SarajevaGradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Marin Ivanišević prmili su danas u oproštajnu posjetu fra Miju Džolana i fra Zdravka Dadića, dosadašnjeg provincijala i ekonoma Bosne Srebrene, te fra Stipu Karajicu, koji je obavljao dužnost ravnatelja Franjevačkog međunarodnog studentskog centra na Grbavici.

Fra Mijo Džolan zahvalio se na dosadašnjoj saradnji i pomoći Grada Sarajeva iskazanu kroz obnovu i oživljavanje vjerskih i drugih objekata franjevaca Bosne Srebrene, u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

– U proteklih devet godina, nastojali smo doprinijeti da grad Sarajevo ozdravi od ratnih trauma, te da postane prestižan evropski grad u kojem će se ljudi razumijevati, komunicirati i stvarati novu kvalitetu – istakao je fra Džolan, te kazao da će u Splitu voditi Franjevački Institut za kulturu mira, čiju podružnicu namjerava otvoriti u Sarajevu. Fra Dadić i Karajica odlaze u Zagreb, gdje će brinuti o bh. izbjeglicama.

Predsjedavajući Ivanišević izazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa dragim prijateljima.

Gradonačelnik Behmen je istakao značajnu ulogu bosanskih franjevaca na očuvanju i zaštiti državnosti, identiteta, te kulturne baštine Sarajeva i BiH.

– Gradu Sarajevu je bilo zadovoljstvo svih ovih godina biti partner u vaÅ¡oj misiji kojom promovirate čovjekoljublje, solidarnost, meÄ‘usobno razumijevanje. Potvrda tome je finansijska podrÅ¡ka Grada Sarajeva projektima bosanskih franjevaca, poput Franjevačkog meÄ‘unarodnog studentskog centra na Grbavici, Crkve sv. Ante, Franjevačkog samostana u Fojnici, Kraljeve Sutjeske, pučke kuhinje Udruženja humanitarno-karitativne organizacije “Kruh sv. Ante” – kazao je Behmen, te dodao da je Grad Sarajevo uplatio za ovu godinu 150.000 KM za dalju realizaciju projekta obnove Studentskog centra na Grbavici, gdje su udomljeni pripadnici svih etničkih skupina iz BiH, odnosno studenti iz oba entiteta.

U znak zahvalnosti franjevci su gradonačelniku Behmenu uručili sliku “Sarajevo” poznatog slikara Charlesa Billicha.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *