Grad Sarajevo prelazi na privremeno finansiranje

Semiha BorovacKonstituirajuća sjednica Gradskog vijeća zakazana je za četvrtak, 29. januara, potvrdio je predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević.

Predviđeno je da na ovoj sjednici bude izabran gradonačelnik Sarajeva, te njegovi zamjenici, kao i rukovodstvo Gradskog vijeća.

Ivanišević kaže da će plan rada gradonačelnika, program rada Gradskog vijeća i budžet naći na dnevnom redu Gradskog vijeća do kraja marta.

“Do tada, grad Sarajevo će se finansirati po odluci o privremenom finansiranju koju planiramo usvojiti na prvoj radnoj sjednici nakon konstituirajuće sjednice”, rekao je IvaniÅ¡ević.

Kako je dodao, vijećnici će se naknadno dogovoriti o datumu održavanja sjednice na kojoj će biti donijeta odluka o privremenom finansiranju.

Zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu gradonačelnica Semiha Borovac ranije je optužila Ivaniševića da je blokirao finansiranje projekata, kao i isplatu plata zaposlenika u Gradskoj upravi. Ivanišević je na ove tvrdnje kazao da novo Gradsko vijeće i gradonačelnik treba da donesu budžet, a ne stari saziv vlasti.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH su potvrdili da je Apelacioni odjel Suda BiH odbio žalbe na utvrđene rezultate izbora i dodjelu mandata za 28 vijećnika.

“Sud BiH je naveo da je CIK potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje i da su pobijane odluke CIK-a pravilne i zakonite. Novoizabranim vijećnicima podijelićemo certifikate najvjerovatnije na konstituirajućoj sjednici, za koju ne postoji viÅ¡e ni jedna prepreka da bude održana”, rekla je Maksida Bajramović, portparol CIK-a BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *