Krug 99: Dan nezavisnosti i civilne žrtve

Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” održala je u Sarajevu redovnu sesiju o temi “Dan nezavisnosti i civilne žrtve” o kojoj je uvodno izlaganje imao član ove asocijacije Jovan Divjak.

Jovan Divjak
Jovan Divjak
“Mislim da smo danas ne manje žrtve, žrtve u tome da nemamo sva ljudska prava koja nam Evropska konvencija o ljudskim pravima daje. Pričamo o doručku kod Obame, znamo da je neko otišao na kafu u Beograd, znamo da je neko otišao na kavu u Zagreb, a ovdje se ljudi ne okupljaju na kahvi u Sarajevu da bi riješili probleme”, rekao je Divjak.

On smatra da je za praznik 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, trebalo djecu odvesti do Vraca, do spomenika na Trgu djece, prošetati s njima. Dodao je da bi volio da ga je neko pozvao u školu pa da kaže nešto o ovom danu.

“Ne o danu, nego o tome ko smo, šta smo, ko smo bili i šta treba da budemo”, kazao je Divjak. Po njegovim riječima, nisu samo u pitanju civilne i vojne žrtve rata, danas su žrtve i naša djeca i studenti “jer on ne izučava ono što mu daje sposobnost da sutra može da nas vodi u Evropu”, dodao je Divjak.

Jovan Divljak je, također, istakao da mladima niko ne nudi šansu da pokažu da nisu za ovakvu BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *