Sarajevska zima 2010

Šta sad, Sarajevska zima 2010Od 7. do 28. februara 2010. godine, pod motom “What now? Šta sad?”, održaće se Sarajevska zima 2010.

Ceremoniju otvaranja Festivala realizirat će kreativni tim sa Nedžadom Begovićem i Marijelom Margitom na čelu. Počasni gost festivala je Kraljevina Španija, koja predsjedava Evropskom unijom u 2010.

Projekte koji će se izvesti na festivalu su izabrali Alma Ferović (muzika), Edina Papo (balet i savremeni ples), Dragan Jovičić (teatar), Mirsad Bećirbašić (književnost), Lejla Panjeta (film i video) i Meliha Husedžinović (vizualna umjetnost).

Na festivalu će gostovati umjetnici iz evropskih kulturnih prijestolnica 2010. – Pečuha i Istambula, čime će se još jednom potaknuti inicijativa festivala za kandidaturu Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture.

U likovnom programu predstavit će se projekat Međuprostor Galerije savremene umjetnosti iz Banja Luke i projekat Objektivno 1 Umjetničke galerije BiH, izložba Ismara Mujezinovića Restoran društvene ishrane, međunarodni projekat Vatra, grupna izložba savremene umjetnosti autora iz 16 zemalja svijeta, te niz samostalnih likovnih projekata, instalacija i performansa.

Šta sad, Sarajevska zima 2010Na festivalu će se premijerno prikazati predstave Pozdravi prema Jonesku u SARTR-u, Bjesnilo Franza Xaviera Kroetza u Kamernom teatru 55 i Molijerov Građanin plemić u Narodnom pozorištu Sarajevo te mjuzikl Buđenje proljeća MGL Ljubljana, Granica MDT Bitolja, Hamlet ili Tri momka i djevojka Teatarske laboratorije @lma@lter iz Bugarske.

U okviru filmskog programa održat će se sedmica savremenog japanskog filma, a predstavit će se i projekti eksperimentalnog videa, dokumentarnog, kratkog i dugometražnog igranog filma evropskih autora.

Muzički program obilježit će koncert Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom Charlesa Ansbachera, Verdijev Rekvijem (dirigent Ivo Lipanović) povodom 35. godišnjice umjetničkog rada Ivice Šarića te 50. izvedba Hasanaginice (dirigent Miroslav Homen).

Na festivalu će nastupiti umjetnici iz Koreje, Austrije, Mađarske, Danske, Njemačke, Makedonije, Turske, Irana, SAD i Rusije. Za mlade su pripremljeni koncerti danske grupe Outlandish, Collage iz Njemačke i Djab iz Mađarske sa umjetnicima iz Britanije i Azerbejdžana. Predstavit će se i plesni projekti od tradicionalnog plesa El Sharkia iz Egipta do savremenih plesnih projekata iz Mađarske, Španjolske i Grčke.

Šta sad, Sarajevska zima 2010Festival će obilježiti i 200. godišnjicu rođenja Frederika Šopena i Roberta Šumana, 100 godina od smrti Lava Nikolajeviča Tolstoja, te 100. godišnjice rođenja Skendera Kulenovića, Meše Selimovića i Voje Dimitrijevića.

Poseban program promocije zaštite i unapređenja kulturno-historijske baštine Festival realizira sa muzejskim institucijama (Igre i igračke od prahistorije do danas, Stvarni i virtualni muzej Sarajeva, Stare i rijetke knjige, rukopisi i inkunabule).

Treći međunarodni ekološki filmski festival EKO OKO bit će realiziran kao dio programa festivala od 3. do 7. marta.

Program Festivala će biti predstavljen 7. januara kao i vizualni identitet festivala koji pripremaju Vedran Mujagić, Enes Husinćehajić i Redžinald Šimek.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *