SARAJEVO.co.ba RSS
facebook.com/sarajevo.co.ba
twitter.com/capajebo
Znamenitosti Sarajeva
Sarajevska muzika
Videoteka

Međunarodni festival književnosti Bookstan

14. 07.
2016
13:57h

Pokretanjem Međunarodnog festival književnosti BOOKSTAN, kao novog sadržaja svoje ponude, Izdavačka kuća Buybook obilježava dvadeset godina uspješnog rada. Festival će biti održan od 25. do 28. jula 2016. godine na prostoru Radićeve ulice, knjižare Buybook i Akademije likovnih umjetnosti.

Međunarodni festival književnosti Bookstan

Međunarodni festival književnosti Bookstan

Međunarodni festival književnosti Bookstan je nastavak adekvatnog pozicioniranja knjige, autorstva i ostalih izdavačkih segmenata bez kojih književna produkcija nije moguća. Bookstan nam neće samo približiti recentnu međunarodnu književnu produkciju, njene autore i autorice, prevodioce, kritičare i urednike; kroz festivalski program će biti nastavljeno njegovanje angažovanog pristupa bosanskohercegovačkom autorstvu, a tu će biti i niz novih naslova bosanskohercegovačkih autora i autorica, koji će svoje premijerno predstavljanje imati u programu BOOKSTANA.
Edukacija i promocija

Svako festivalsko izdanje pratiće i kuratorski angažman etabliranih i međunarodno priznatih pisaca. Ove godine je to Aleksandar Hemon zahvaljujući kom u Sarajevo, u saradnji sa Buybookom, stižu neki od najznačajnijih američkih autora, agenata, kritičara i urednika. Ovogodišnji festival se odvija pod motom NO EAST NO WEST, kog je osmislio upravo Hemon.

Aleksandar Hemon

Aleksandar Hemon

Svjesni da su kritičari i kritičarke ne samo ključni posrednici između čitalačke publike i književnog djela već najvažniji za njegovu valorizaciju, organizatori su ponosni što već u prvom festivalskom izdanju imamo edukacijski segment-književne radionice za mlade kritičare na kojim će predavači biti značajni regionalni i svjetski književni kritičari i urednici. Radionice počinju dva dana prije zvaničnog početka BOOKSTANA, a otvara ih Edin Pobrić, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a nakon njega polaznici/e imaće priliku slušati predavanja književnih kritičara Nenada Rizvanovića i Teofila Pančića, urednika i autora Johna Freemena, spisateljice i aktivistice Mone Eltahawi te festivalskog kuratora i pisca, Aleksandra Hemona.

BiH i regija

Asmir Kujović, Naida Mujkić, Marko Tomaš, Nihad Hasanović, Damir Ovčina, Nenad Đurić, Marko Vešović, Mustafa Zvizdić i Nerzuk Ćurak su Buybookovi autori/ce čije će nove knjige biti predstavljene na BOOKSTANI.

Domaći gost/izdavač biće Dobra knjiga i predstavljanje autora/ca: Adisa Bašić, Lejla Kalamujić, Mile Stojić i Hadžem Hajdarević. Crnogorsku književnu reprezentaciju koja učestvuje u programu Bookstana čine: Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić, Milorad Popović i Edhem Mandić. Festival će ugostiti i izdavačku kuću Booka iz Beograda i Frakturu iz Zagreba. U regionalnom programu učestvovaće i Miljenka Buljević iz zagrebačke Bookse te Susan Curtis Kojakovic, osnivačica i direktorica izdavačke kuće Istros Books.

Ece Temelkuran

Ece Temelkuran

Svake godine Bookstan će imati zemlju u fokusu, ove godine je to Turska sa autoricom Ece Temelkuran i autorom Mariom Leviem, koje će predstaviti direktorica agencije Kalem Nermin Mollaoglu.
No East, no West

U centralnom festivalskom programu učestvuju:

Rawi Hage je rođen u Bejrutu, gdje je proživio devet godina građanskog rata. On je pisac i vizualni umjetnik. Njegov prvi roman, DE NIRO’S GAME (De Nirova igra) dobio je književnu nagradu na Međunarodnom književnom festivalu u Dublinu, te je prevedena na trideset jezika. Takođe je osvojio nagradu McAuslan za prvu knjigu, te nagradu Paragraphe Hugh MacLennan za prozu. Bio je finalista za nagradu Scotiabank Giller, književnu nagradu Generalnog guvernera Kanade, nagradu Društva pisaca Kanade, kao i Nagradu pisaca Commonwealtha. Nakon Buybookovog izdanja njegovog romana Žohar, na Bookstanu će biti predstavljeno izdanje njegovog romana De Nirova igra.

Kamila Shamsie

Kamila Shamsie

Kamila Shamsie, spisateljica rođena u Pakistanu, studirala je i predavala u Sjedinjenim Američkim Državama. Danas živi u Velikoj Britaniji. Uz književno stvaralaštvo piše i za The Guardian, često nastupa na BBC-u i dobitnica je brojnih priznanja za svoj literarni rad. Bookstan će predstaviti njen roman BOG U SVAKOM KAMENU.

Mona Eltahawy je egipatska spisateljica, aktivistkinja, feministkinja i borkinja protiv seksualnog nasilja, koja trenutno živi i radi u New Yorku. Autorica je knjige HIDŽABI I HIMENI, čije će Buybookvo izdanje biti promovisano na Festivalu. Newsweek ju je 2012. svrstao među 150 neustrašivih žena.

Rabih Alameddine je rođen u Jordanu, a odrastao je u Kuvajtu i Libanu. Obrazovao se u Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, ima diplomu inžinjera univerziteta UCLA. Nakon studija preselio se u Kuvajt, odatle prešao u Liban i na kraju se nastanio u Los Angelesu gdje i danas živi. Šira čitalačka publika najčešće ga prepoznaje po romanu JA BOŽANSTVENA, kog je u b/h/s prevodu objavila Izdavačka kuća Buybook, uz HAKAWATI, KOOLAIDIS i ŽENA BEZ KOJE SE MOŽE. Dobitnik je najviših američkih književnih priznanja, uz National Book Critics Award finalist, i mnoge druge.

John Freeman

John Freeman

John Freeman je jedan od vodećih američkih književnih kritičara, donedavno urednik časopisa Granta i sada vlastitog časopisa Freeman’s. Freeman je recentni predsjednik National Book Critics Circle Award u SAD-u, a redovno piše za New York Times Book Review, Los Angeles Times, The Guardian i Wall Street Journal.

Amila Buturović je orijentalistica i anglistica iz Sarajeva. Magistrirala je i doktorirala na kanadskom univerzitetu McGill, a sada predaje na York University u Torontu. Bavi se predmetima koji obuhvataju teritoriju arapskog i osmanskog historijskog područja, uključujući i Balkan.

Gosti-domaćini

Kroz sve festivalske sadržaje posjetioce će voditi Bookstanovi moderatori/ce: Ahmed Burić, Ferida Duraković, John Freeman, Edin Pobrić, Nedžad Ibrahimović, Amra Mutapčić Čengić, Amila Buturović, Adisa Bašić, Nermin Mollaoglu, Enver Kazaz i Goran Samardžić.

Karim Zaimović

Karim Zaimović

Tokom festivala će biti postavljene i dvije izložbe, Buybookove naslovnice, dizajnerice Aleksandre Nine Knežević i izložba stripa nastalog prema priči Karima Zaimovića TAJNA DŽEMA OD MALINA, autora Aleksandra Brezara, Enisa Čišića i Borisa Stapića TAJNA DŽEMA OD MALINA KARIMA ZAIMOVIĆA.

Ljubitelji knjige i oni koji bi ljubiteljima knjige željeli postati, makar to i ne znaju, vidimo se u Radićevoj ulici, u knjižari Buybook i na Akademiji likovnih umjetnosti od 25. do 28. jula 2016. godine!

Share

Dodajte svoj komentar »

« nazad
Vezane teme: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Šta vi mislite?»

Budite prvi koji će komentarisati.

RSS feed za komentare ove objave.


Mišljenja čitalaca

Napomena: Ukoliko želite svoju sliku kraj komentara kliknite OVDJE i registrujte svoj gravatar.

ČITAJTE » Isak Samokovlija » Kiko Sarajlić » Dario Džamonja » Zuko Džumhur

San ljetne noći u Sarajevu
San ljetne noći u Sarajevu
Sarajevska filharmonija će svom gradu ponuditi lijep poklon 30. marta i 31. marta...
Nikola Vučković u Zvonu
Nikola Vučković u Zvonu
U petak, 10. marta 2017. godine u sarajevskoj galeriji Zvono će od 21 sat biti otvorena...


 Još Sarajevskih novosti » 
Puštena u saobraćaj uspinjača Sarajevo-Trebević
Puštena u saobraćaj uspinjača Sarajevo-Trebević
Svečanosti prisustvovali članovi izvršnog odbora komiteta CK SK BiH Grujo Novaković...
Premijerno prikazano Saraj’vo
Premijerno prikazano Saraj’vo
Kako javljaju sa EFM.BA, premijerom dokumentarnog filma SARAJ’VO, Mustafe Mustafića,...


 Još Susreta i zbivanja » 
Abdulah Skaka: Uloga gradonačelnika u boljem kvalitetu života građana
Abdulah Skaka: Uloga gradonačelnika u boljem kvalitetu života građana
Novoizabrani gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka govori o planovima i projektima...
Petnaest godina sarajevske Disco Gripe
Petnaest godina sarajevske Disco Gripe
U svojoj petnaestoj godini izvođenja, prva ovogodišnja DISCO GRIPA će biti održana...


 Još Sarajevskih razgovora » 
Kino Arena: Bivša kraljica sarajevskih kina
Kino Arena: Bivša kraljica sarajevskih kina
Početkom šezdesetih godina u Sarajevu je bilo desetak kina i sva su bila smještena...
Zoka Ćatić: Sarajevska poema
Zoka Ćatić: Sarajevska poema
Na svoj uvijek poseban i originalan način Zoka Ćatić, glavni i odgovorni urednik...


 Još video sadrzaja » 
Sarajevo u nedjelju s Radnikom u večernjem terminu
Sarajevo u nedjelju s Radnikom u večernjem terminu
U nedjelju, 2. aprila 2017. godine će Fudbalski klub Sarajevo sa bijeljinskim Radnikom...
Navijam za naše
Navijam za naše
Sarajevo je nekad slavilo mnogo više od uspjeha svojih sportskih klubova. Slavilo...


 Još iz sportskog almanaha » 
Sjećanje: Esad Arnautalić
Sjećanje: Esad Arnautalić
Sinoć je u Sarajevu nakon 77. godina života preminuo jedan od naznačajnijih muzičara,...
Sjećanje: Davorin Popović
Sjećanje: Davorin Popović
Pjevačem je sam sebe zvao, obično počinjući svoje priče ‘Slušaj, da ti...


 Još uspomena i sjećanja » 

FELJTONI
» Dnevnik s Pala
» Od Grbavice do Koševa
» Čovjek s mjesecom u pjesmama

NE PROPUSTITE!