Kategorije
Sarajevske novosti

Obavijest ugostiteljima u Starom Gradu

Povodom Obavijesti upućene ugostiteljima na području Starog Grada i pozivanja na Odluku o rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo, Općina Stari grad je uputila saopćenje koje prenosimo u cijelosti odmah ispod ‘sporne’ odluke..

Obavijest ugostiteljima u Starom Gradu (8. juli 2013)
Obavijest ugostiteljima u Starom Gradu
(8. juli 2013) – KLIKNI ZA UVEĆANI PRIKAZ”

Na osmoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, održanoj 25. juna 2013. godine, vijećnici Gradimir Gojer (Klub Stranke za BiH) i Suljo Agić (Klub SDA), pokrenuli su inicijative da se, u povodu predstojećeg mjeseca ramazana, ugostitelji na području Starog Grada podsjete na Odluku o rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo, koju je Općinsko vijeće Stari Grad donijelo 2007. godine.

Suljo Agić: ‘Podnosim inicijativu, u ime Kluba SDA, da nadležna inspekcija uputi pismo svim vlasnicima ugostiteljskih objekata u neposrednoj blizini vjerskih objekata, da se bar u vrijeme ramazana suzdrže i ne toče alkoholna pića.’

Gradimir Gojer: ‘Predlažem i pokrećem inicijativu da se razmotri mogućnost da se zaštite islamske svetinje na Baščaršiji, odnosno u Starom Gradu.’

Provodeći odluke zakonodavne vlasti u Općini Stari Grad, odnosno Općinskog vijeća, te inicijative pomenutih vijećnika, Služba za privredu Općine Stari Grad, uputila je 08. jula 2013. godine ugostiteljima u Starom Gradu Obavijest u kojoj ih podsjeća da je Odlukom o rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo (Sl.novine Kantona Sarajevo br.02/07), u članu 10. regulisano da nije dozvoljeno točenje i prodaja alkohola u neposrednoj blizini (do 5 metara) obrazovnih institucija, vjerskih objekata, harema i dvorišta istih.

Zatraženo je da, u skladu sa navedenim, ugostitelji postupe prema navedenoj odluci, te su zamoljeni da, čak i ako nisu u zoni zabrane (5 metara), točenje i prodaju alkohola u toku mjeseca ramazana, ako je moguće izbjegnu.

Napominjemo, Odluku o rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo donijelo je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo 2007. godine i ona je objavljena u Službenim novinama Kantona Sarajevo (18. januar, 2007. godine, Broj 2).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *