Kategorije
Sarajevske novosti

Orkestar bez granica

Ibrahim Spahić
Ibrahim Spahić
Na poziv 42. festivala “Bemus”, direktor MeÄ‘unarodnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima”, Ibrahim Spahić učestvovao je u stvaranju projekta “Orkestar bez granica”, koji će pored beogradskog “Bemusa” okupiti i Festival “Ljubljana”, “Makedonsku filharmoniju”, Festival “Nomus” iz Novog Sada, “Muzički bijenale Zagreb”, Muzički centar “Podgorica”, “Muzičku akademiju i filhamoniju” iz PriÅ¡tine, Festival “Sarajevo – Sarajevska zima” te “Evropsku asocijaciju festivala”.

PredviÄ‘eno je da “Orkestar bez granica” bude sastavljen od najboljih muzičara iz regije. Selekcija umjetnika će biti obavljena u martu 2011. godine.

Za 2011. godini pripremi 2. simfoniju Gustava Mahlera, čime će biti obilježena 100. godina od smrti ovog umjetnika. Koncerti će biti održani u Ohridu, Prištini, Dubrovniku, Budvi, Podgorici, Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu, Novom Sadu i Beogradu, a zatim u Parizu, Briselu i Berlinu.

Za drugu sezonu, 2012. godine, planirano je da “Orkestar bez granica” izvede djela Igora Stravinskog, a prvo izvoÄ‘enje će se desiti u Sarajevu.

Predstavnici festivala bili su gosti Bemusa na koncertu Njujorške filharmonije kojom je dirigirao Alan Gilbert. Izvedena su djela Debisija, Sibeliusa i Brahmsa, a solist na violini bio je Leonidas Kavakos. Direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić pozvao je Njujoršku filharmoniju da 2014. godine učestvuje na festivalu PAFF (Peace Art Freedom Festival), na kojem će festival “Sarajevska zima” obilježiti 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata.

Izvršnom direktoru Njujorške filharmonije Zarinu Mehti, Spahić je uručio knjigu dr. Envera Imamovića “Kako je spašavana Hagada” na engleskom jeziku, podsjetivši ga da je njegov brat Zubin Mehta iz opsjednutog Sarajeva uputio najsnažniju poruku mira.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *