Prva kontrola hrane u Bosni i Hercegovini

hranaU organizaciji Agencije za sigurnost hrane BiH na veterinarskom fakultetu u Sarajevu je održan seminar za inspektore sa područja cijele BiH kako bi se upoznali sa predstojećom akcijom Agencije za sigurnost hrane.

“Agencija je planirala da uradi monitoring hrane na području cijele BiH i to je prvi monitoring hrane u naÅ¡oj zemlji, gdje će zajedno službenici Agencije za sigurnost hrane i inspektori na području cijele BiH uzimati uzorke hrane”, izjavio je Sejad Mačkić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Mačkić dodaje kako je cilj seminara, na kojem je učestvovalo više od 80 inspektora, upoznavanje kako i na koji način pravilno izvršiti uzorkovanje, kako pravilno postupati sa uzorcima, kao i kako obaviti transport.

“Aktivnost procjene rizika hrane ili monitoring počinje ove sedmice i trajaće oko dva mjeseca, nakon čega ćemo imati rezultate od kontrolisanih uzoraka, odnosno pokazaće se kakvu hranu zaista jedemo. Planirano je da se iz svake općine uzme odreÄ‘eni broj uzoraka”, naglasio je Mačkić.

Prema njegovim riječima, uzorkovana hrana će se pregledati u laboratoriji Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i u laboratoriji Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *