Rijeka Moščanica

« Rijeke Sarajeva

Mošćanica je desna pritoka rijeke Miljacke i oduvijek je bila od ogromne važnosti za Sarajevo i njegove stanovnike, što govori i činjenica da prvi zapisi o Mošćanici sežu čak u Srednji vijek.

Rijeka Mošćanica (spajanje sa Miljackom) Sarajevo
Rijeka Mošćanica (spajanje sa Miljackom) Sarajevo

Kako dolaskom Osmanlija u Bosnu počinje intenzivniji razvoj grada Sarajeva pojavljuje se i potreba za pitkom vodom. Počinje izgradnja javnog vodovoda i javnih česmi, a za tu namjenu je, zbog svoje blizine i nedirnute čistoće, bila najpogodnija rijeka Mošćanica.

U periodu 1478. do 1540. godine bosanski sandžakbeg Skender-beg je, za potrebe tadašnjih stanovnika, prema gradu u dužini od 3 kilometra sproveo jedan rukavac rijeke Mošćanice preko naselja Vratnik.

Na vrelu rijeke Mošćanice

Ukupna dužina rijeke Mošćanice je oko 6 km. U visinskom pogledu sliv se prostire u zoni oko 1000 metara, a izvorište oko 540 metara.

Izdašnost vrela zavisi od količine padavina i kreće se od 40 do 2000 litara u sekundi. U rezervoaru na samom izvorištu uzet je jedan dio vode u gradski vodovod koji je i danas u funkciji. Ostali dio vode iz rijeke Mošćanice protiče kroz zaseoke Haluge, Dusina, Podusina i Faletići, u opštini Stari Grad.

Mošćanica je i u pjesmi opjevana.

Nada Mamula - Mošćanice, vodo plemenita

« Rijeke Sarajeva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *