S proljećem dolaze i alergije

alergijaDolaskom lijepog vremena stižu i problemi za ljude sklone alergijama.

Prvi simptomi alergije je serijsko kihanje, začepljen nos, curenje ili svrab nosa, crvenilo, suzenje i svrab očiju, glavobolja, poremećaj čula mirisa, umor, promjene na koži, kašalj, te otežano disanje. Svakako treba konsultovati doktora radi tačne dijagnoze, a kako bi se utvrdilo na šta tijelo reaguje.

Prema istraživanjima, oko četiri posto stanovništva bilo gdje u svijetu ima problema sa polenskom alergijom.

Prema mišljenju alergologa, prvi simptomi kada roditelji trebaju posumnjati kako se radi o alergijskoj reakciji jeste kada dijete, po izlasku van kuće, počne kihati u naletima, ima začepljen nos, češe ga, a znak mogu biti i suzne oči. Stručnjaci tvrde da se alergijske pojavljuju najčešće prije dvadesete godine života kao i da je sklonost ka alergijama nasljedna.

Ako je moguće, u vrijeme cvjetanja polena treba zatvarati prozore, izbjegavati izlete i kampovanja u prirodi i u dogovoru sa doktorom uzimati prepisanu terapiju jer se alergije mogu jako uspješno kontrolisati. Najčešći lijekovi za ublažavanje alergija su antihistaminici, nazalni kortikosteroidi, antileukotrieni, a savjetuje se i imunoterapija.

Prisutnost polena u vazduhu je najveća ujutru, dok se tokom dana, s rastom temperature i jačim sunčevim zracima smanjuje. Ukoliko se ne povede računa, alergije mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, prije svega sa disajnim organima, a česta je i pojava astme.

Savjet medicinara svima koji pate od alergija su šetnje u predvečerje jer je tada zemlja vlažna od rose, pa se polen teže raznosi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *