Kategorije
Sarajevske novosti

Saburina kuća će biti detaljno obnovljena

Nakon obnove Saburina kuća će biti korištena kao polujavni objekat za potrebe Općine Stari Grad.

Saburina kuća Sarajevo
Saburina kuća Sarajevo

Završena je projektna dokumentacija za obnovu Saburine kuće, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH 2006. godine i predstavlja jedan od rijetkih sačuvanih primjera stambene arhitekture osmanskog perioda u Sarajevu. Slijedi upućivanje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, a po izdavanju dozvole Zavod će raspisati tender za izbor izvođača radova.

Saburina kuća Sarajevo
Saburina kuća Sarajevo

Saburina kuća je izgrađena namjenski kako porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom. Mirazom je došla u posjed porodice Žiga. Kuća je prvobitno bila izgrađena kao stambeni kompleks koji se sastojao od ženske i muške kuće, dvorišta, bašte i pomoćnih objekata.

Saburina kuća Sarajevo
Saburina kuća Sarajevo

Objekat je bio u jako lošem stanju i prije rata, a tokom ospade Sarajeva značajno je stradao i oštećena je krovna konstrukcija, fasadni zidovi i prozori. Radovi na restauraciji Saburine kuće vršeni su u ljeto 2005. i 2008. godine, ali nisu obuhvatili sve dijelove objekta, pa je kuća i dalje u lošem stanju, naročito podovi, stropovi, mobilijar i vanjski dvorišni zid.

Saburina kuća Sarajevo
Saburina kuća Sarajevo

Projektom obnove predviđeno je rušenje ogradnog zida i stepenica, skidanje podova i maltera u enterijeru, demontaža dotrajalih drvenih elemenata na fasadi i određenih elemenata u enterijeru i eksterijeru. U prizemlju i na spratu će biti obnovljene originalne tradicionalne peći sa lončićima, a podovi u prizemlju će biti zamijenjeni tradicionalnim podom sa širokim daskama.

Saburina kuća Sarajevo
Saburina kuća Sarajevo

Biće zamijenjene vodovodne, kanalizacijske,s trujne i plinske instalacije,a u sobi u prizemlju, velikoj i maloj sobi na spratu i kamarijama postaviće se tradicionalni mobilijar sa sećijama i odgovarajućim stolovima i manjim stolicama. Kaldrma u dvorištu će biti presložena i dopunjena, a postojeći betonski dvorišni zid će biti srušen i izgrađen novi od pune opeke, po uzoru na tradicionalni. Na strani zida prema ulici će biti izgrađena kamena česma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *