Kategorije
Sarajevske novosti

Sarajlija snima u Brazilu

Sarajevski režiser Srđan Šarenac će od 1. do 8. novembra ove godine boraviti u Bjelorusiji, gdje je predsjednik žirija za dokumentarni film na Internacionalnom filmskom festivalu ‘Listapad’ u Minsku.

Srđan Šarenac
Srđan Šarenac
Odmah nakon festivala u Minsku, šarenac putuje u Brazil gdje namjerava u jednom zatvoru za žene prikupiti materijal za svoj novi film: ‘Ideja da novi film snimam u jednom brazilskom zatvoru, gdje se jednom godišnje organizuje izbor za Miss zatvora, javila mi se prije tri godine. Film će govoriti o najteže osuđenim brazilskim zatvorenicama, koje imaju priliku da se tokom dviju sedmica osjećaju kao slobodne žene, a ne osuđenice.’, kaže Šarenac.

Snimiće petnaestak minuta materijala, na osnovu kojeg će pokušati naći finansijere kako bi mogao nastaviti snimanje filma naredne godine. Iako je radnja filma smještena u zatvoru gdje su žene osuđene za najteža kaznena djela kaže da ne osjeća strah: ‘To je tačno, kako kaže moj kolega iz Brazila na zatvorenice gledam kao na glumice, a ne osuđenice koje su, između ostalog izvršile i razna ubistva. Naime, svjestan sam da ću zatvorskim čuvarima predstavljati dodatni teret, s obzirom na to da mi je rečeno da moram biti pod konstantnim nadzorom.’, kaže sarajevski reditelj.

Srđan Šarenac je rođen 1977. godine u Sarajevu. Završio je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu, smjer režija, a u Španiji je završio Master in Audiovisual Management u okviru Media Business School. Postdiplomski studij je završio na Binger Film Lab u Amsterdamu.

Šarenac svoj novi film snima zajedno sa producentom Igorom Nolom iz Hrvatske, s kojim je radio i svoj višestruko nagrađivani film ‘Selo bez žena’: ‘Poslije Sela bez žena jedino mogu snimati film sa ženama.’, kroz šalu zaključuje Šarenac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *