Categories
Susreti i zbivanja

Šezdeseto izvođenje Hasanaginice

HASANAGINICA je jedna od najljepših balada koja je ikad nastala i služila je kao predložak za istoimenu bosansku operu, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 2000. godine. Libreto je napisao Nijaz Alispahić, kompozitor je bio Asim Horozić, režiju je potpisao Sulejman Kupusović.

Opera HASANAGINICA će u srijedu, 20. juna 2018. godine od 19:30 sati, izvedbom u Narodnom pozorištu Sarajevo, a koju će posjetioci moći besplatno pogledati, doživjeti svoje šezdeseto jubilarno izvođenje.

Svi prisutni na sceni će premijerno imati priliku slušati i gledati Ademu Pljevljak – Krehić u ulozi Hasanaginice i Leonarda Šarića, koji će utjeloviti ulogu Hasanage. Ulogu Imotskog kadije svojim predivnim tenorom donijet će nam Amir Saračević, dok je uloga bega Pintorovića povjerena Denisu Isakoviću. U ulozi majke Hasanage pojavit će se Dajana Šegvić, a sultaniju će nam dočarati Aida Čorbadžić. Starog svata izvest će Dragan Pavlović, a uloga sazlije pripala je Ivanu Šariću.

U predstavi učestvuju Hor Oper NPS, Balet NPS uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Dario Vučić.

Nakon ove sjajne izvedbe u Sarajevu u operi HASANAGINICA uživaće i publika u Tuzli, rodnom gradu kompozitora Horozića, gdje će opera biti izvedena 23. juna 2018. godine od 19:30 sati, u Bosanskom kulturnom centru.

Nakon gostovanja u Tuzli, HASANAGINICA 5. jula 2018. godine putuje na prestižni regionalni Festival Ljubljana koji se održava po šezdeset šesti put.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *