Sjećanje: Nikola Simić

Danas je, nakon duge i teške bolesti, preminuo Nikola Simić, jedan od najpopularnijih glumaca na našim prostorima.

Nikola Simić (1934 - 2014)
Nikola Simić (1934 – 2014)

Nikola Simić je rođen 18. maja 1934. godine. Već u gimnaziji se pridružio dramskoj sekciji. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a prvu ulogu priređuje još kao student 1957. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je stalni član od 1959. godine.

Nikola Simić (1934 - 2014)
Nikola Simić: Mi smo bili karakteri. Bez karaktera nema ništa.

Od 1971. godine igra u predstavi ‘Buba u uhu’, sa kojom je 7. juna 2011. proslavio jubilej 40 godina igranja. I pored bolesti Simić je gotovo do posljednjeg dana nastupao u predstavama ‘Buba u uhu’, te u mjuziklu ‘Producenti’ Pozorišta na Terazijama. Dobitnik je brojnih nagrada za umjetnička ostvarenja.

Nikola Simić kao Mita Pantić u Tesnoj koži
Nikola Simić kao Mita Pantić u Tesnoj koži

Pored sjajnih rola koje je ostvarivao u teatru, Nikola Simić se proslavio i na velikom i malom ekranima. Njegova neprevaziđena uloga Mite Pantića u filmskom serijalu ‘Tesna Koža’ i danas se gleda sa jednakom pažnjom i radošću, jednako kao i uloga inspektora Ognjena Strahinjića u kultnom filmu ‘Davitelj protiv davitelja.

Igrani film: Davitelj protiv davitelja

Poznate su i Simićeve vrhunske sinhronizacije crtanih filmova. Generacije su odrastale uz glas koji je Nikola posuđivao Dušku Dugoušku i Ninja kornjačama.

Crtani film: Duško Dugouško

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *