Sjećanje: Miodrag Žalica

Miodrag Žalica je bio istaknuti pjesnik, romanopisac, dramatičar i dugogodišnji urednik dramskog programa nekadašnje Televizije Sarajevo.

Miodrag Žalica (1926 - 1992)
Miodrag Žalica (1926 – 1992)

Kao jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca nakon Drugog svjetskog rata, Miodrag Žalica je predstavljao jedinstvenu pojavu u književnom i teatarskom životu Bosne i Hercegovine, i bio jedan od najoriginalnijih dramskih autora na našim prostorima, a bavio se i teatarskom kritikom.
Miodrag Žalica je bio pjesnik koji je svoju transcedentalnu i metaforičnu prirodnost utkao u gusti i originalni dramski opus. Dramatičar koji je udario temelje anti-iluzionističkom teatru. Prvi je na domaćoj pozornici ukinuo realistično određene karaktere, piscu koji ne poštuje stroga žanrovska određenja već se s njima poigrava, insistirajući na stilskom relativizmu i paradoksalnosti, te prožimanju tragičnog i komičnog, kozmopolitu čiji je locis dramskog i umjetničkog interesiranja bio čovjek.

Miodrag Žalica u karikaturi Alije Hafizovića Haf-a
Miodrag Žalica u karikaturi Alije Hafizovića Haf-a

Miodrag Žalica, Sarajlija koji je umro u agoniji svog Sarajeva, objavio je dvije zbirke poezije ‘Tržnica sna’ (1955.) i ‘Skakavac u fraku’ (1961.), zatim zbirku pripovjedaka ‘Ne crtaj đavola na zidu’ (1962.), roman ‘Goetheov hrast u Buhenvaldu’ (1988.) kao i dvadesetak dramskih tekstova, među kojima ‘Najljepši dan: jedna noć’ (1971.), ‘Tako dozvaše tajnu’ (1973.), ‘Zagrljenici’ (1971.), ‘U beskraj’ (1971.), ‘Rimski dan/Propericije’ (1976.) i druge.
Dobitnik je i brojnih priznanja, među kojima i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva (1972), te Nagrade Društva pisaca BiH (1961) za dramu ‘Ne crtaj đavola na zidu’. Josip Lešić je svojevremeno u knjizi ‘Drama i njene sjenke’ o Miodragu Žalici rekao: ‘Za njega je čovjek usitinu građa od koje se prave snovi.’ Miodrag Žalica je umro 15. decembra 1992. godine u (opkoljenom) Sarajevu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *