Kategorije
Sarajevske novosti

Studija za poboljšanje kvaliteta voda Miljacke, Željeznice…

U utorak je predstavljena Studija kojom će se definisati aktivnosti, programi i potrebna sredstva za poboljšanje kvaliteta voda rijeka Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje i dijela rijeke Bosne do lokaliteta Reljevo.

Studija za poboljšanje kvaliteta voda rijeka Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje i dijela rijeke Bosne do lokaliteta Reljevo
Studija za poboljšanje kvaliteta voda rijeka Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje i dijela rijeke Bosne do lokaliteta Reljevo

Radi se o projektu koji je u periodu od 2010. do 2012. godina izradio konzorcij u sastavu: Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta Sarajevo, ENOVA, Dvokut Pro i Institut za vode Bijeljina. S obzirom da su prošle tri godine od završetka ovog projekta nema sumnje da se određeni podaci u studiji moraju ažurirati.

Sliv Miljacke obuhvata oblasti ispod planina Romanije i Jahorine, tj. Mokranjsku zaravan, Paljansku zaravan, kanjon rijeke Miljacke do Bentbaše, te istočni dio Sarajevske kotline do Sastavaka.

„Ovo je epohalni projekt za unaprijeđenje uvjeta življena svih građana na području Kantona Sarajevo, uključujući stanovnike Pala i Istočnog Sarajeva“, pojasnio je u svojoj uvodnoj prezentaciji Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku i dodao kako je realizacija rezultata ove studije dugoročan proces te da se nada kako će nova Vlada prepoznati prioritete i krenuti sa rješavanjem detektovanih problema.

Naručilac projekta je Sarajevska regionalna agencija SERDA, koja trenutno raspolaže strateškim dokumentom s kojim bi u budućnosti mogla aplicirati i na IPA fondove.

Istaknuto je da su stalnom analizom vode u prethodne tri godine na različitim područjima dobijeni rezultati koji jasno ukazuju da je rijeka Miljacka sanitarno – fekalna voda i to prije primanja kolektorske vode, a Kanton Sarajevo trenutno nije u ekonomskoj situaciji da ovaj problem riješi sam i odmah, pa će se uz SERDU osloniti na IPA fondove i realizaciju EBRD kreditnih sredstava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *