Susan Sontag konačno na Pozorišnom trgu

tabla 'Pozorišni trg - Susan Sontag'U srijedu 13. januara 2010. godine konačno su postavljene table sa imenom Susan Sontag na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Nove table su postavljene na osnovu odluke o dopuni naziva tog trga koju je donijela Skupština Kantona Sarajevo, tako da je sada i zvanično umjesto “Pozorišni trg” novi naziv “Pozorišni trg – Susan Sontag”.

Postavljanjem tabli sa imenom Susan Sontag završena je procedura preimenovanja Pozorišnog trga u čast velike prijateljice grada Sarajeva i države BiH, koja je smatrana jednim od najvećih intelektualki 20. vijeka. Susan Sontag, rođena 16. januara 1933. u New Yorku, bila je američka publicistkinja poznata i kao veliki borac za ljudska prava i oštar kritičar društvenih zbivanja. Preminula je 2004. godine u New Yorku u 71. godini života. Sahranjena je na pariškom groblju Cimetière Montparnasse.

Građani Sarajeva je pamte kao jednog od najvećih kritičara rata na ovim prostorima i kao osobu koja je prva kazala da se na području BiH dešava genocid. U Sarajevu je tokom njegove opsade boravila devet puta gdje je režirala predstavu “Čekajući Godoa” po dramskom djelu Samjuela Beketa – čime je poslala simboličnu poruku svijetu da Sarajevo čeka pomoć.

Table sa imenom Susan Sontag postavili su radnici firme “Penny plus” koji će, u okviru projekta obilježavanja ulica i trgova na području općine Centar, 15. januara 2010. godine započeti sa postavljanjem tabli sa kućnim brojem i nazivom ulice na novoizgrađene stambene objekte u naselju Šip.

Uz to će postaviti i pet novih tabli na različite lokacije na kojima je ispisana poruka “Čuvajmo okoliš, zabranjeno bacanje otpada pored posuda – Općina Centar”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.