Sarajevski prevrtaner

Sarajevski prevrtaner

Sarajevski golub prevrtaner je najpoznatiji po svom prevrtanju odnosno pravljenju spiralnih figura u letu.

Sarajevski prevrtaner
Sarajevski prevrtaner

U starim zapisima ima dosta podataka koji potvrđuju uzgoj Sarajevskog goluba prevrtanera, pa se kaže kako su prevrtanere nekad držali begovi i druge bogate Sarajlije. Jedan od najpoznatijih hroničara tog vremena, Mula Mustafa Bešeskija pominje golubove prevrtanere, koje su Sarajlije donosile na Jaliju-Bentbašu u korpama, puštali ih, a zatim ležeći na leđima posmatrali kako lete i kako se prevrću.
Prema kasnijim bilješkama i prednjima iz dostupne literature, za vrijeme austrougarske vladavine u Bosnu su golubovi prevrtaneri donošeni iz Izmira. Golubove, koji su se prevrtali ili pravili spiralne figure uvezlo je više uzgajivača, a jedan od njih je bio austrijski činovnik po imenu Šnek, iz čijeg jata i danas postoje tragovi i potomci.
Poslije drugog svjetskog rata u Sarajevu se pojavilo više vrsta sarajevskog prevrtanera, svih mogućih boja, sa mnogo načina letenja i prevrtanja. Dugom selekcijom došlo se do današnjeg tipa sarajevskog goluba prevrtanera, koji se ustalio i okuplja sve više ljubitelja i zaljubljenika. Za opstanak rase zaslužni su u prvom redu golubari iz Sarajeva i okoline.

Spas od vrućina u Pionirskoj dolini

Lame u Pionirskoj dolini

Spas i odmor od visokih temperatura i ugrijanog asfalta Sarajlije ovih dana pronalaze i u popularnoj Pionirskoj dolini.

Igralište u Pionirskoj dolini
Igralište u Pionirskoj dolini

Šetnja u predivnom hortikulturno uređenom ambijentu, sa dosta hlada i mjesta za odmor pored vještačkih jezera, zabava i rekreacija na rekvizitima za igru, uređena igrališta za djecu samo su dio onog što nudi Pionirska dolina, zelena oaza sa zoovrtom, udaljena samo dva kilometra od centra grada.
Iako su temperature visoke, ipak dosta ljudi tokom dana provodi vrijeme u Pionirskoj dolini, koja je otvorena svaki dan od 7:30h do 20 sati.

Lame u Pionirskoj dolini
Lame u Pionirskoj dolini

Zoološki vrt u sklopu Pionirske doline raspolaže sa 56 životinjskih vrsta, odnosno sa preko 530 životinja. Tu nema životinja koje potiču iz ekstremno hladnijih krajeva tako da one uz redovnu i svakodnevnu brigu i njegu veterinarske službe generalno dobro podnose visoke ljetne temperature, posebno afričke životinje, kao što su lav, antilope i zebre.
Inače, sve životinje u Pionirskoj dolini drže se slobodnim u njihovim životnim prostorima i bilo kakva vrsta sputavanja tokom ljeta ne bi bila dobra.

Djeca su redovni posjetioci Pionirske doline
Djeca su redovni posjetioci Pionirske doline

Osnovni zadatak ekipe koja brine o životinjama je da im omoguće dovoljne količine pitke vode, koja se mijenja tri puta dnevno, kao i što kvalitetniju ishranu, te što manje uznemiravanja.

Mrki medvjedi u Pionirskoj dolini
Mrki medvjedi u Pionirskoj dolini

Mrki medvjedi osvježenje u toku dana traži u otvorenom dijelu nastambe u koji se svakodnevno dosipa svježa voda, dok je alpakama je ošišano krzno, što je također jedan vid rashlađivanja.

Veterinarska stanica nije u stanju prihvatiti pse lutalice

Napušteni pas u Sarajevu

Protekle sedmice Vlada Kantona Sarajevo zadužila je preduzeće Rad da hitno svoj rad uskladi sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja BiH i podzakonskim propisima kojim se nalaže formiranje higijenskog servisa na području Kantona Sarajevo, a u cilju uklanjanja napuštenih i bolesnih pasa sa ulica Kantona Sarajevo, uz angažovanje Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo i KJP Veterinarska stanica d.o.o.

Napušteni psi u Sarajevu
Napušteni psi u Sarajevu

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine ne poznaje termin kafilerijske službe kako je to ranijim zaključkom Vlade nespretno bilo definisano. Također, Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH ne definiše termin pas lutalica, agresivan pas i bijesan pas, već poznaje termin napuštena i izgubljena životinja. Novim zaključkom Vlade otklonjeni su ti propusti. Iako su iz Vlade KS-a istakli kako bi Higijenski servis trebao početi sa radom ove sedmice, u Radu ne mogu biti sigurni da će ispoštovati taj rok.

Ahmed Đipa
Ahmed Đipa

‘Preduzeće Rad čini sve što može i što je u skladu sa zakonskim propisima da što prije organizuje rad Higijenskog servisa i na taj način ispoštuje odluke Vlade KS-a i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša. U toku je pravna procedura na registraciji Higijenskog servisa Rada.’, kaže Ahmed Đipa iz Službe za odnose sa javnošću, napominjući kako su ekipe Rada već imale intervencije na terenu, po rješenju veterinarskog inspektora, ali im je iz Veterinarske stanice Kantona Sarajevo ubrzo stigao dopis u kojem su ih obavijestili da nisu u stanju prihvatiti uhvaćene opasne, agresivne i bolesne pse.

Napušteni pas u Sarajevu
Napušteni pas u Sarajevu

‘Veterinarska stanica je na osnovu zaključaka Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo trebala preuzimati uhvaćene pse i na osnovu njihovog zdravstvenog stanja i ponašanja odlučivati da li će biti podvrgnuti eutanaziji ili će biti smješteni u sklonište. Kada Higijenski servis zvanično bude u sastavu Rada, proces će se odvijati u okviru preduzeća uz asistenciju Veterinarske inspekcije Kantona Sarajevo.’, kaže Đipa.

oslobodjenje / sarajevo.co.ba

Stigli novi stanovnici Pionirske doline

Sarajevski lavovi (Sarajevo, 10. oktobar 2014)

Novosti u zoološkom vrtu Rekreativnog-zabavnog centra ‘Pionirska dolina’! Stigle su dvije nove vrste životinja – merkati i lemuri.

Sarajevski merkati (Sarajevo, 10. oktobar 2014)
Sarajevski merkati (Sarajevo, 10. oktobar 2014)

Osim pridošlica u zoo-vrt, Pionirska dolina je postala bogatija i za ‘Zoo shop’, te ljetnu baštu–restoran.

Sarajevski lemuri (Sarajevo, 10. oktobar 2014)
Sarajevski lemuri (Sarajevo, 10. oktobar 2014)

Dvije nove egzotične životinjske vrste su stigle iz zoo vrtova iz Hrvatske i Slovenije. Iz Zagreba su stigli dva para lemura, a iz Ljubljane četiri ženke merkata, pa sada jedini zoo-vrt u Bosni i Hercegovini broji 57 životinjskih vrsta odnosno 530 životinja.

Nove nastambe za stanovnike Pionirske doline (Sarajevo, 10. oktobar 2014)
Nove nastambe za stanovnike Pionirske doline (Sarajevo, 10. oktobar 2014)

Izgrađene su i nastambe za nove životinjske vrste u sarajevskom zoo-vrtu gdje se životinje drže najviše zbog edukacije mladih.

Sarajevski lavovi (Sarajevo, 10. oktobar 2014)
Sarajevski lavovi (Sarajevo, 10. oktobar 2014)

I pored sjajnih novosti u Pionirskoj ipak najviše pažnje izaziva nedavno rođeni mali lavić, koji je po prvi put pušten u šetnju po otvorenom prostoru nastambe. Ovo je prvi put u 60 godina postojanja ovog zoo-vrta da dobije mladunče lava.

Nova sezona u Pionirskoj dolini

Posjetioci u Pionirskoj dolini

Ove sedmice je svečano obilježen početak nove sezone jedinog zoološkog vrta u Bosni i Hercegovini, smještenog u Rekreativno-zabavnom centru ‘Pionirska dolina’ (Patriotske lige 58)

Osječka lavica u Sarajevu
Osječka lavica u Sarajevu

Povod otvorenja sezone je završetak izgradnje nove nastambe za serval-mačku – 46. životinjsku vrstu koja boravi u sarajevskom ZOO vrtu, te dolazak sedmogodišnje lavice iz osiječkog ZOO vrta. Pristigla lavica će biti jedna od najvećih atrakcija zoološkog vrta, što će posebno za mališane predstavljati pravu radost.

Posjetioci u Pionirskoj dolini
Posjetioci u Pionirskoj dolini

Ove godine je u planu nabaviti nove vrste životinja, kako bi se obogatila ponudu. Osim nove grupe majmuna je planirana nabavka još jedne životinjske vrstu. U budžetu Općine Centar je planirano 20.000 KM za nabavku novih životinjskih vrsta za ZOO vrt koje treba iz inostranstva dopremiti u Sarajevo.

Čišćenje Mihrivoda nakon pojave zmija

U starogradskoj Mjesnoj zajednici Medrese počelo je čišćenje i uređenje javne zelene površine, koja se nalazi u ulici Mihrivode.

Čišćenje i uređenje ulice Mihrivode (Sarajevo, 22. august 2013)
Čišćenje i uređenje ulice Mihrivode (Sarajevo, 22. august 2013)

Cijelom dužinom ulice su se pojavile zmije, pa je Općina prinuđena konačno uraditi raščišćavanje ulice i krčenje šiblja i drugog rastinja, te košenje trave.

Čišćenje i uređenje ulice Mihrivode (Sarajevo, 22. august 2013)
Čišćenje i uređenje ulice Mihrivode (Sarajevo, 22. august 2013)

Krčenje je počelo jutros (četvrtak, 22. augusta 2013.), a očekuje se da bude okončano za sedam dana. U sklopu radova je planirano čišćenje i uređenje površine od oko 5.500 metara kvadratnih.

U Pionirskoj rođene nove Sarajlije

Igraonica u Pionirskoj dolini

Iako su troipogodišnji lav, klokani, alpake, mare i guanako, stanovnici Pionirske doline vrlo interesantni i prava atrakcija našeg jedinog zoo vrta, ipak titulu najatraktivnijih i najinteresantnijih ovih dana su im preuzeli brojni mladunci tek rođeni u Pionirskoj dolini.

Stanovici Pionirske doline dobro podnose vrućine
Stanovici Pionirske doline dobro podnose vrućine

Ukoliko ovih dana prošetate Pionirskom dolinom, odmah poslije prostora na kojem se nalaze rekviziti za igru i zabavu, u svojoj nastambi dočekat će vas razdragano stado lama koje je ovog ljeta bogatije za dva mladunca. Najveselije je mlado rođeno tek prije četiri dana, čijoj razdraganosti osim veselog skakutanja svakako doprinosi i interesantna kombinacija crno-bijelih šara na krznu. Različito po veličini, odnosno veće, a gotovo identičnih šara kao prvo, je i drugo mladunče staro mjesec, koje kao pravi poznavalac prostora se trudi da mlađem rođaku pokaže novo životno okruženje.

Igraonica u Pionirskoj dolini
Igraonica u Pionirskoj dolini

Odmah u produžetku, na jezercetu, u hladu krošnji stabala dočekat će vas par prekrasnih labudova – novopečenih roditelja koji s toliko pažnje i ljubavi brinu i čuvaju svoja tri potomka. Uče ih kako pronaći hranu u vodi, kako očistiti svoje perje, ukazati im na opasnost od drugih ptica i sačuvati ih od grabljivica.

Vozić u Pionirskoj dolini
Vozić u Pionirskoj dolini

Međutim, mladi jarići smješteni u zadnjem dijelu zoo vrta, ipak su najneustrašiviji, jer kao da već godinama žive s velikim mužjacima škotskih goveda. Crni, bijeli, smeđi-djeluju kao plišane loptice naspram ogromnih bikova teških gotovo tonu i velikih rogova. Jarići veselu igru sa svojom družinom, nerijetko prekidaju odmorom na leđima usnulih bikova u hladu svoje nastambe.

Električni autići u Pionirskoj dolini
Električni autići u Pionirskoj dolini

Zoo vrt u Pionirskoj dolini trenutno raspolaže sa 42 životinjske vrste i sve životinje uz redovnu i svakodnevnu brigu i njegu od strane veterinara i tehničara izuzetno dobro podnose ljetne temperature, posebno afričke životinje, kao što su lav, antilope i zebre. Sve životinje drže se slobodnim u svojim životnim prostorima i bilo kakva vrsta sputavanja tokom ljeta za njih ne bi bila dobra.

Stanovnik Pionirske doline, Sarajevo
Stanovnik Pionirske doline, Sarajevo

Zadatak uposlenih u ovom rekreativno-zabavnom centru jeste omogućiti životinjama dovoljne količine pitke vode, što kvalitetniju ishranu, te što manje uznemiravanja. Jelovnici se sastavljaju u skladu sa ljetnim godišnjim dobom što podrazumjeva laganiju i svježiju ishranu podjeljenu u više manjih obroka.

piše: Jasmina Mališević

O baščaršijskim golubovima

Golubovi, stanovnici srca Sarajeva

Gosti Sarajeva prilikom posjete Baščaršiji obavezno prošetaju do Sebilja, naprave koju fotografiju pored česme i na trgu koji je prepun golubova, sjednu u jednu od obližnjih kafanica popiju bosansku kahvu ili neko drugo osvježenje, pojedu ćevape i uživaju u pogledu na baščaršijski trg.

Golubovi na Baščaršiji
Golubovi na Baščaršiji

Baščaršija je nedvojbeno glavna turistička atrakcija grada na Miljacki. Kao što ju je nemoguće zamisliti bez Sebilja tako su i golubovi na trgu oko Sebilja neizostavni dio koji mami poglede turista, djece, šetača. Iako su, dakle, zaštitni znak Baščaršije, poznato je da ove ptice predstavljaju i moguću opasnost za zdravlje ljudi kao eventualni prenosnici nekih oboljenja.

Profesorica na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu Emina Rešidbegović kaže da su sve ptice pa i golubovi, posebno slobodno živući, nosioci čitavog niza patogenih mikroorganizama, svakako i onih koji predstavljaju opasnost za javno zdravstvo. U etiologiji oboljenja golubova poseban značaj predstavljaju uzročnici iz roda Salmonella spp. i Chlamydphila, i navedeni patogeni imaju i zoonotske implikacije. Naglašava da su tokom 2005. godine provedena preliminarna istraživanja kod golubova s trgova grada Sarajeva i sa Baščaršije: ‘Prisustvo pomenutih patogena ustanovljeno je u malom procentu kod tih golubova. Uglavnom se radilo o pticama koje su bile zaostale u rastu i razvoju i koje su u većini slučaja rezervoari niza patogena, pa i onih opasnih za zdravlje ljudi.’, kaže profesorica Rešidbegović.

Sebilj i golubovi su Baščaršijska atrakcija
Sebilj i golubovi su Baščaršijska atrakcija

Od 2005. godine, zbog nedostatka finansijskih sredstava, nisu provođena dalja istraživanja: ‘Svakako bilo bi neophodno provoditi kontinuirane programe monitoringa kod slobodno živućih ptica, pa i golubova na trgovima gradova, gdje su veća okupljanja i gdje se nalaze ugostiteljski objekti. Na temelju rezultata istraživanja bili bi predloženi adekvatni modeli kontrole zdravlja slobodno živućih golubova, obzirom da je njihova prisustvo neizostavan dio imidža gradova širom svijeta pa i našeg grada.’, smatra Rešidbegović.

Služba za inspekcijske poslove Općine Stari Grad, na čijem se teritoriju nalazi Baščaršijski trg, nema evidentiranih prijava trgovaca, vlasnika radnji, niti građana, zbog prisustva golubova na prostoru oko Sebilja: ‘S obzirom da Općina nije zaprimila nikakve pritužbe građana ili turista po ovom pitanju, nema ni potrebe za bilo kakvim mjerama.’, kažu u Općini Stari Grad.

Golubovi, stanovnici srca Sarajeva
Golubovi, stanovnici srca Sarajeva

Iz Kantonalne uprave za inspekcije poslove Kantona Sarajevo, kažu da Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije do sada također nije imao pritužbi u vezi sa pojavom golubova na trgu oko Sebilja od vlasnika okolnih trgovinskih i ugostiteljskih objekata: ‘Činjenica je da ptice tj. golubovi mogu biti prenosioci zaraznih bolesti, te tako predstavljati zdravstveni problem. Prethodnih godina ovo pitanje se upućivalo na razne adrese, a kako smo upoznati konačan stav je da su golubovi atrakcija grada Sarajeva, po ugledu na druge evropske i svjetske gradove, te da će se povremeno vršiti kontrola njihovog zdravstvenog stanja.’, kažu ‘inspektori’.

Zavod za javno zdravstvo KS vrši epidemiološka izviđanja putem svojih službi, koje bi trebale dati upute kako postupati u slučaju eventualne promjene higijensko-epidemiološke situacije uzrokovane najezdom ptica/golubova.

Sarajevski golubovi
Sarajevski golubovi

Sebilj je i miris ćevapa i bureka, žamor ljudi i smijeh djece koja trče unaokolo igrajući se i hraneći golubove. Ustvari, ko bi i mogao zamisliti Sebilj bez golubova? Baščaršija i Sebilj su neizostavni motivi razglednica iz Sarajeva koje se šalju u svijet.

Sarajevski zoološki vrt dobija nove stanovnike

Gwanako se sprema za Sarajevo

Jedini zoološki vrt u Bosni i Hercegovini, Pionirska dolina Sarajevo, uskoro će postati bogatiji za 13 novih životinja.

Nova lavica uskoro stiže u Sarajevo
Nova lavica uskoro stiže u Sarajevo

Iz nadležnog Javnog komunalnog preduzeća Park kažu da će u narednih desetak dana Sarajevo biti bogatije za ženke klokana. Pored klokanica, Pionirska dolina će uskoro biti bogatija i za još vrste: gwanako, alpaco i mare. Uskoro će biti nabavljena i lavica koja će biti uparena sa mužjakom lava, kojem je ubrzo po endavnom dolasku u Sarajevo uginula lavica.

Gwanako se sprema za Sarajevo
Gwanako se sprema za Sarajevo

Pionirska dolina nudi prelijep ambijent, šetnje kroz prirodu, zabavu i rekreaciju na modernim rekvizitima za djecu i odrasle, igru i zabavu na dječijim igralištima sa toboganima, ljuljaškama, klackalicama, te posjetu nastambama s brojnim vrstama životinja, poput zebre, škotskog goveda, jelena i srna, mrkih medvjeda, lama, klokana, dikobraza, pauna, rakuna, raznih vrsta peradi. U sarajevskom zoološkom vrtu posjetioci mogu posjetiti i nastambe s majmunima i egzotičnim vrstama gmizavaca: boa, kajman, kornjače, iguana.

Ukraden pas, pomozite vlasnici!

Prije nekoliko sati je na Podhrastovima (Humka), ispred ulaza u kuću, ukradena pekinezerka Nuni.

Ukradena pekinezerka Nuni (Zovite 063 147 332)
Ukradena pekinezerka Nuni (Zovite 063 147 332)

”Neko ju je pokupio i pobjegao autom.’, kaže vlasnica, koja moli sve koji imaju neku informaciju o njenom psu da joj se jave na broj telefona 063 147 332.

Sinoć u Sarajevo stigli lavovi

Jedna ženka stara sedam godina i trogodišnji mužjak su u utorak uveče iz Sofije stigli u sarajevsku Pionirsku dolinu, jedini zoološki vrt u našoj zemlji.

Sedmogodišnja lavica u Pionirskoj dolini (Sarajevo, 26. mart 2013)
Sedmogodišnja lavica u Pionirskoj dolini (Sarajevo, 26. mart 2013)

Lavica i lav će, zbog preventivnih zdravstvenih mjera i aklimatizacije, u narednih 30 dana boraviti u karantinu pod nadzorom veterinarske službe RZC Pionirska dolina.

Krajem 2012. godine je okončana izgradnja objekta za smještaj novog doma za dva predstavnika ‘kraljevske’ vrste životinja, koji će u Sarajevu boraviti na oko 1.180 kvadratnih metara, od čega vanjski prostor – trkalište, zauzima 1.000 kvadratnih metara.

Trogodišnji lav u Pionirskoj dolini (Sarajevo, 26. mart 2013)
Trogodišnji lav u Pionirskoj dolini (Sarajevo, 26. mart 2013)

Nadležni tvrde da je objekat uređen po najsavremenijim standardima za smještaj i humano držanje divljih životinja, pod mentorstvom stručnjaka iz zooloških vrtova iz Zagreba i Hanovera. Vanjski dio objekta izgrađen je od kamena i neprobojnih zaštitnih stakala. Nigdje nisu upotrijebljene rešetke ili slične zaštitne željezne prepreke, pa će lavovi boraviti u ugodnijem životnom prostoru.

Uskoro: Higijenski servis za hvatanje pasa u Novom gradu

Na području sarajevske općine Novi Grad uskoro će biti otvoren Higijenski servis za hvatanje pasa-lutalica, a građani će telefonom moći prijaviti prisustvo pasa koji izazivaju opasnost.

Psi lutalice na gradskim ulicama
Psi lutalice na gradskim ulicama
Općina Novi Grad Sarajevo je u budžetu za ovu godinu planirala 35.000 KM za zbrinjavanje pasa u azilu i određena sredstva za saradnju s Veterinarskom stanicom. S tim u vezi će uskoro, u sklopu javnog poduzeća ‘Lokom’, biti otvoren Higijenski servis za hvatanje pasa-lutalica.

Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju osnivanja Javnog preduzeća ‘Lokom’ donijelo je Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo kako bi se tom preduzeću omogućilo proširenje djelatnosti za formiranje higijenskog servisa za hvatanje pasa-lutalica, a preduzeće će, kako je predviđeno Odlukom, biti u vlasništvu ove sarajevske općine.

Čekajući Higijenski servis za hvatanje
Čekajući Higijenski servis za hvatanje
‘Najvažniji dio Odluke, koji nam je bio neophodan kako bismo krenuli u formiranje higijenskog servisa se odnosi na proširenje djelatnosti kojom će se baviti preduzeće. Nakon što Odluka stupi na snagu, objavljivanjem u Službenim novinama krenućemo u proceduru formiranja higijenskog servisa u preduzeću, gdje bi trebala raditi dva čovjeka., saopštio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Nakon uspostave Higijenskog servisa, psi bi trebali biti sklonjeni s novogradskih ulica, a potom predati Veterinarskoj stanici, gdje će veterinari izdati nalaz, na osnovu kojeg će se odrediti dalja sudbina životinja. U tu svrhu će biti iskorištena vozila koja općina već posjeduje, s tim da će u njih biti postaljeni neophodni kavezi za životinje.

Mina Ćorić: Ptice Sarajevske

Ptice i njihova nesputana krila često označavaju slobodu, a let ptica asocira na visine, širine, daljine, pa tako i ove Ptice Sarajevske, zabilježene objektivom Mine Ćorić, inspirišu na čuvenje nesputanog, slobodnog i širokog Sarajeva, kakvo je nekad bilo, kakvog ga pamtimo, kakvog ga (opet) želimo…

Ptice Sarajevske (Sarajevo, 10. februar 2013, foto: Mina Coric)
Ptice Sarajevske (Sarajevo, 10. februar 2013, foto: Mina Coric)

Ptice su jedan od četiri razreda, koji čine klasu kopnenih kičmenjaka – tetrapoda.

Ptice Sarajevske (Sarajevo, 10. februar 2013, foto: Mina Coric)
Ptice Sarajevske (Sarajevo, 10. februar 2013, foto: Mina Coric)

Ptice žive na svim kontinentima i do sada je poznato oko 9.800 vrsta ovih živih bića, iako se vjeruje da je broj vrsta daleko veći.

Ptice Sarajevske (Sarajevo, 10. februar 2013, foto: Mina Coric)
Ptice Sarajevske (Sarajevo, 10. februar 2013, foto: Mina Coric)

Nauka koja se bavi proučavanjem ptica naziva se ornitologija.

Ptice Sarajevske (Sarajevo, 10. februar 2013, foto: Mina Coric)
Ptice Sarajevske (Sarajevo, 10. februar 2013, foto: Mina Coric)

Ptice su oduvijek više ili manje vezane uz čovjeka tokom njegovog civilizacijskog razvoja, isprva se prehranjivao divljim pticama, a onda ih pripitomljavao i postavljao hraništa za ptice.

Ptice Sarajevske (Sarajevo, 10. februar 2013, foto: Mina Coric)
Ptice Sarajevske (Sarajevo, 10. februar 2013, foto: Mina Coric)

fotografije: Mina Ćorić