10 najpopularnijih tema na Facebooku u 2009. godini

Facebook profil (sarajevo.co.ba)Facebook, najpopularnija društvena mreža na internetu, je objavila najbitnije trendove u 2009. godini najskupljeg internet servisa na svijetu.

Saznanja dosta govore kako o internet populaciji tako i o aktuelnom društvu kako u Sjedinjenim Američkim Državama, za čije područje je istraživanje i rađeno, a svakako i ostatku svijeta neminovno vezanog za “najopasniju” zemlju svijeta.

Top 10 trendova na Facebook statusima:

Na prvom mjestu je, zar je ko sumnjao, aplikacija “Farmville”. Od same pojave Farmville je postala najčešće spominjana aplikacija i trenutno broji više od 72 miliona aktivnih korisnika. Na visokom mjestu je i aplikacija “Farm Town” kao i rasprava o pojmu farme uopšte.

Na drugom mjestu je akronim koji je najviše korišten na Facebook-u u protekloj godini. Riječ je o “FML” odnosno “Fuck my life”. Čini se da je početak maja 2009. godine, kada su učenici polagali završne ispite, a kiša neprestano padala, bio osobito teško podnošljiv za ljude. Ovaj termin je nešto manje korišten tokom ljeta, a najčešće je korišten ponedjeljkom i utorkom.

Tek na trećem mjestu je pojam “svinjska gripa” i sve u vezi s njom (gripa, H1N1). Vrhunac “popularnosti” je imala tokom proljeća 2009. godine. O ovoj bolesti se najviše govorilo sredinom sedmice, a najmanje nedjeljom.

Na četvrtom mjesto je smrt kralja popa Michael Jacksona. Na dan kada je umro kralj popa korištenje njegovog imena se povećalo za čak 10'000 puta.

Peto mjesto na Facebook-u zauzimaju riječi vezane sa pojmom porodice. Najveći, peterostruki, porast je imala riječ “djeca”.

Često su spominjani i filmovi. Najpopularniji su bili: “Mladi mjesec”, “Transformeri”, “Zvjezdane staze”, “Mamurluk”, “Paranormal Activity” i “Harry Potter”.

Obzirom da je istraživanje provedeno na području Sjedinjenih Američkih Država, na sedmom mjestu su sportske teme i s tim u vezi timovi “Steelers” i “Yankees”.

Nakon sporta popualrne su bile i aktualne političke teme za čije visoko mjesto je zaslužan novi američki predsjednik Barack Obama. Jedan od pojmova koji je preovladavao Facebook-om je bila reforma zdravstva čije se spominjanje uvećalo za deset puta u odnosu na 2008. godinu.

U periodima uvođenja novina na Facebook mreži sam naziv ove mreže je bilo često spominjano, a interesantna je činjenica da je skraćenica “FB” bila daleko češće korištena od punog naziva.

Među deset najkorištenijih pojmova se ubacio i “Twitter” i vezana skraćenica “RT” (retweet).

>> Facebook profil: Sarajevo Još Uvijek / Još Uvijek Sarajevo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *