100 godina od rođenja Meše Selimovića

Meša SelimovićNaučni skup posvećen novim čitanjima Meše Selimovića upriličen je u Akademiji nauka i umjetnosti BiH danas na dan piščevog rođenja, a večeras je istim povodom u galeriji “Makâ” u Sarajevu otvorena izložba “Na putu do tvrđaveâ” autora Medhije Maglajlić i Nedima Mušovića.

Međunarodni naučni skup koji se održavao pod motom “Ako čovjek izabere put mržnje- nema mu spasaâ” okupio je književne teoretičare, slaviste iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Hrvatske, Austrije, Engleske, SAD-a.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je istakao da Meša Selimović nije samo pisac Bosne i Hercegovine, regiona nego i evropski, svjetski pisac kojeg slave na slavističkim katedrama širom svijeta.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, rekao je da Tuzla ima tu sreću da se na današnji dan prije 100 godina u njoj rodi Meša Selimović, koji je ovdje završio osnovnu školu i gimnaziju, da bi potom u gimnaziji koja danas nosi njegovo ime bio i profesor.

Uvodnu riječ povodom otvaranja skupa izgovorila je Hanifa Kapidžić-Osmanagić. Ona je istakla da je obilježavanje stogodišnjice rođenja Meše Selimovića, dug današnjih istraživača i prema sebi samima, te je naglasila da se nikada, ne mogu iscrpsti fenomeni njegove književnosti.

O Meši Selimoviću piscu koji u svoje vrijeme unosi promjene u tekuću književnost svog vremena, piscu koji je nerijetko čitan dogmatski, piscu modernističke paradigme, piscu romana koji se mogu čitati kao epitaf ili testament, piscu ispovjednog romana, piscu međukulturnih prostora… govorili su; Zvonko Kovač (Zagreb, Hrvatska),prof.dr. Angela Richter (Halle, Njemačka), Enver Kazaz (Sarajevo, BiH), Zoran Milutinović (London, Engleska), Marina Katnić-Bakaršić (Sarajevo, BiH), Alma Denić-Grabić (Tuzla, BiH), Davor Beganović (Banja Luka, BiH-Konstanz, Njemačka-Beč-Austrija) i drugi.

U galeriji “Makâ” je postavljena izložba originalnih rukopisa, primjerci i prepisi djela Meše Selimovića, kao i lične piščeve prepiske s kolegama i prijateljima, ali i mnoštvo njegovih fotografija.

Mešu Selimovića svojata BiH, u kojoj se rodio i proveo dio života, i Srbi, jer se ovaj pisac izjašnjavao kao Srbin. Stoga i ne čudi što su BiH i Srbiji ustanovljene i dvije istoimene nagrade za književno djelo, koje nose Mešino ime. U Srbiji se nagrada za najbolji roman “Meša Selimovićâ” dodjeljuje od 1988.godine, dok je u Tuzli, gdje se Selimović rodio, ova nagrada utemeljena 2001.godine.

“Potičem iz muslimanske porodice, po nacionalnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u BiH, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog književnog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredjeljenje, jer sam vezan za sve što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom.

O sebi i svojoj pripadnosti Selimović je napisao:

“Potičem iz muslimanske porodice, po nacionalnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u BiH, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog književnog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredjeljenje, jer sam vezan za sve što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borislava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebu da dokazujem. Znali su to, uostalom, i članovi uređivačkog odbora edicije ‘Srpska književnost u sto knjiga\’, koji su takođe članovi Srpske akademije nauka i umjetnosti, i sa mnom su zajedno u Odjeljenju jezika i književnosti: Mladen Leskovac, Dušan Matić, Vojislav čurić i Boško Petrović. Nije zato slučajno što ovo pismo upućujem Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti sa izričitim zahtjevom da se ono smatra punovažnim biografskim podatkom”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *