130 godina sarajevske Prve gimnazije

Prva gimnazija Sarajevo
Prva gimnazija Sarajevo
Prva gimnazija, najstarija gimnazija u Sarajevu, proslavlja 130 godišna od osnivanja.

Tim povodom danas se desio poseban dan za učenike i profesore ove elitne obrazovne ustanove u Sarajevu. Vrata škole su bila otvorena za mnogobrojne posjetioce, a historijska sekcija škole je gostima predstavila najznačajnije trenutke iz bogate historije Prve gimnazije.

U 19 sati je u Domu Oružanih snaga BiH održana i svečana akademija povodom obilježavanja ovog značajnog jubileja, a svojim prisustvom su ovom događaju poseban značaj dali i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željko Komšić i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Prva gimnazija je škola koja je na životni put izvela neke od vrhunskih umjetnika, književnika, sportista. Znanje iz “Prve” su ponijeli nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog, Isak Samokovlija, Miljenko Jergović, Dino Mustafić, Haris Pašović, Saša Lošić, Goran Bregović, Jasmila Žbanić, Sulejman Kupusović, Nermin Tulić i mnogi drugi.

Novi polet je list učenika prve gimnazije, a u svom 38. broju je glavna tema, naravno, bila “130 godina Prve gimnazije u Sarajevu” > DOWNLOAD

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Jedan odgovor na “130 godina sarajevske Prve gimnazije”

  1. Moja majka Razija Moralic pohadjala je prvi razred Prve sarajevske gimnazije 1920. godine i bila jedna od prvih muslimanki koje su pohadjale gimnaziju. Imam njenu sliku na kojoj je skupa sa drugim muslimankama i ta je slika isla kao razglednica u to vrijeme. Ostatak skolovanja nastavila je u Velikoj gimnaziji u Mostaru. Crkva na kamenu izdala je knjigu “Velika gimnazija u Mostaru” koju je uredio Karlo Drago Miletic u kojoj su navedeni svi podaci o svakom razredu.
    Sliku prvih muslimanki sarajevske gimnazije bi mogao poslati ukoliko ste zainteresovani a meni bi bilo drago da mi iz arhiva Prve sarajevske gimnazije posaljete imena tih ucenica iz prvog razreda 1920. godine.
    Srdacan pozdrav.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *