20. godina Sarajevskog ratnog teatra

Najmlađi sarajevski profesionalni teatar danas slavi 20. godina postojanja.

Detalj iz najpopularnije predstave Sarajevskog ratnog teatra – Ay, Carmela

Iako je iniciran je u aprilu 1992. godine, početkom opsade Sarajeva i agresije na Bosnu i Hercegovinu, konstituirajuća sjednica Savjeta na kojoj je usvojeno buduće ime – Sarajevski ratni teatar – SARTR održana je 17. maja 1992. godine i taj se dan slavi kao rođendan ove kuće.

“Sklonište”

Temeljna predstava Sarajevskog ratnog teatra je bila predstava “Sklonište”, autorskog tandema Safet Plakalo – Dubravko Bibanović koji potpisuje i režiju.

Izvedba remakea ”Skloništa”, u kojoj će igrati mladi ansambl SARTR-a, planirana je za 6. septembar 2012- godine, na 20. godišnjicu svoje praizvedbe, čime će, ujedno, biti obilježena i deveta godišnjica smrti reditelja Dubravka Bibanovića.

“Bio je lijep i sunčan dan”

Povodom 20. godina SARTR-a, večeras će biti održaćna premijera najnovije predstave Sarajevskog ratnog teatra – “Bio je lijep i sunčan dan”.

Predstava je rađena prema istoimenoj knjizi, kolekciji priča, zapisa i fotografija koje su inspirirane jednim jedinim danom opsade koji se smatra prvim od 1395 dana opsade grada Sarajeva… više o predstavi »

Pročitajte otvoreno pismo direktora SARTR-a Nihada Kreševljakovića upućeno povodom 20 godina postojanja ove Javne ustanove.

Našoj publici, kolegama/cama i uposlenicima/cama

Tačno prije 20 godina, u najgorim vremenima u historiji grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, u periodu opsade i agresije, kada je budućnost i egzistenicija ljudi bila zatamnjena zlom politikom istrebljenja drugih i drugačijih, utemeljen je Sarajevski ratni teatar.

Nihad Kreševljaković

Umjetnost i teatar u tom periodu bili su duhovna hrana građana Sarajeva i izvor nade o boljoj budućnosti. Umjetnost iz tog vremena, baš kao i danas, uči nas da budemo boljim i suosjećajnijim ljudima.

Stoga, koristim ovu priliku da čestitam i zahvalim se našoj publici, svim uposlenicama i uposlenicima, svima onima koji su radili u ovoj teatarskoj kući u proteklim godinama, svima koji su nam pomagali i koji su nas podržavrali, Safetu Plakalu i Osmanu Arslanagiću koji su kao direktori vodili ovaj teatar, našim osnivačima, odnosno Skupštini Kantona Sarajevo, a posebno onima koji su utemeljili Sarajevski ratni teatar na današnji dan prije 20 godina.

Ovim pismom želim nas podsjetiti na taj 17. maj 1992. kada su se na inicijativu reditelja Dubravka Bibanovića, ing. Đorđa Mačkića, pisca Safeta Plakala i reditelja Gradimira Gojera okupili glumci/ice i drugi suradnici iz tri profesionalna sarajevska teatra te započeli ono što će u historiji umjetnosti ostati zabilježeno kao fenomen „teatar pod opsadom“ i „kulturni otpor agresiji“.

Ovaj datum obilježavamo premijerom predstave BIO JE LIJEP I SUNČAN DAN, a koja čuva sjećanje na najznačajniji datum u suvremenoj historiji naše zemlje (2. maj), dan kada je odbranjena ne samo BiH i njen glavni grad, već kada su obični građani/ke odbranili ideju Evrope u kojoj se različitost slavi kao bogatstvo naše zajedničke planete Zemlje.

Specijalni programi u povodu osnivanja Sarajevskog ratnog teatra bit će organizirani i 06. 9. 1992. Na dan kada je izvedena premijera prve predstave nastale u periodu opsade – Sklonište, a potom 13. 1. naredne godine kada je Odlukom Ratnog Predsjedništva Skupštine grada Sarajeva, Sarajevski ratni teatar konstituiran kao javna ustanova iz oblasti kulture od posebnog interesa za odbranu grada.

Vjerujem da će naš teatar ostati prostorom gdje će se braniti grad s odgovornošću prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, teatar gdje će se čuvati plemenite ideje humanizma, nerazdojivosti estetike i etike, otvorenosti i profesionalizma, suosjećanja i podrške prema žrtvama nasilja i agresije i teatar koji će utjecati na pozitivne društvene promjene…

U toj nadi svima, ispred Sarajevskog ratnog teatra želim prije svega MIR.

Nihad Kreševljaković, direktor Javne ustanove Sarajevski ratni teatar

Saznajte više o Sarajevskom ratnom teatru »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *