20 godina zatvora za Momčila Krajišnika

Haški sud je danas pravosnažno osudio Momčila Krajišnika na 20 godina zatvora.

Momčilo Krajišnik
Momčilo Krajišnik
Pretresno vijeće je 27. septembra 2006. godine Krajišnika osudilo ga na 27 godina zatvora, ali su žalbu na presudu podnijeli i optuženi i tužilaštvo.

Krajišnik je u žalbi naveo kako je od početka svog političkog djelovanja bio posvećen očuvanju mira u BiH i postizanju prihvatljivog političkog rješenja.

Sud je Krajišnika proglasio odgovornim za progone, istrebljenje, ubistvo, deportacije i prisilno premještanje nesrpskog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini, a oslobođen je krivice po optužbama za genocid i saučesništvo u genocidu.

Sudije su zaključile da je postojao udruženi zločinački poduhvat Momčila Krajišnika, Radovan Karadžića i drugih vođa Republike Srpske sa ciljem da se etnički prekomponuju teritorije koje je odredilo rukovodstvo Republike Srpske protjerivanjem i drastičnim smanjenjem broja bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

Momčilo Krajišnik
Momčilo Krajišnik
Krajišnikova uloga u zločinima je okarakterisana ključnom.

Pretresno vijeće je proglasilo Krajišnika odgovornim za ubistva i istrebljenje preko tri hiljade Bošnjaka i Hrvata.

Krajišni je odgovoran i za učešće u prisilnom premještanju više od stotinu hiljada nesrba iz većeg dijela Bosne i Hercegovine.

Optužnica protiv Krajišnika je podignuta je 25. februara 2000. godine.

Momčilo Krajišnik je uhapšen i prebačen u Haag 3. aprila 2000. godine. Suđenje je trajalo od 3. februara 2004. godine do 31. augusta 2006. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *