20. godišnjica početka rata u Bosni i Hercegovini

Ove godine 6. aprila će biti obilježeno dvadeset godina od početka rata u Bosni i Hercegovini, od početka najduže opsade u modernoj historiji – opsade Sarajeva.

Pejzaž izmrcvarene Dobrinje (Miquel Ruiz Aviles)
Pejzaž izmrcvarene Dobrinje (Miquel Ruiz Aviles)
Strani reporteri koji su izvještavali o ratu u Bosni i Hercegovini okupljaju se ponovo nakon 20 godina. Dolaze iz cijelog svijeta kako bi se susreli sa svojim prijateljima iz Sarajeva.

Okupljanje je organizovao novinar Le Monda, Remy Ourdana, u saradnji sa grupom stranih reportera i prijatelja iz Sarajeva,a ekipa će se družiti tokom cijele sedmice od 2. do 8. aprila 2012. godine.

“Ideja da se nakon 20 godina opet sastanemo u Sarajevu začeta je prije dvije godine, a na njenoj realizaciji radimo od septembra 2011. godine. Tada smo na Fotofestivalu odlučili da ćemo napraviti i knjigu sa slikama 45 fotografa. To nije knjiga samo o Sarajevu već o čitavoj BiH na kojoj rade i moje kolege Gary Knight i Jon Jones. Biće printana u nekoliko hiljada kopija, koje će biti dostupne do kraja godine. Ona je naš poklon Bosni i Hercegovini.”, rekao je Remy Ourdan, koji je s 23 godine počeo izvještavati iz opkoljenog Sarajeva.

Glavna konferencija koju organizuje Modul memorije održaće se u petak, 6. aprila 2012. godine, od 15h do 17:30h, u Hotelu Holiday Inn.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *