21. međunarodni sajam knjiga i učila

knjigaNa površini od 8.000 kvadratnih metara ove će godine od 21. do 26. aprila u dvije dvorane Centra Skenderija – sajamskoj i “Mirza Delibašić” biti održan XXII međunarodni sajam knjiga i učila, čiju organizaciju potpisuju TKD “Šahinpašić”, Centar Skenderija i Udruženje izdavača i knjižara BiH.

“Ušli smo u projekt s velikim ambicijama i visokim zahtjevima da pokušaju ponoviti prošlogodišnji uspjeh sajma, koji je zabilježen kao do sada najveća priredba knjige ikada održana u BiH.”, rekao je organizator Tajib Šahinpašić, direktor TKD “Šahinpašić”.

Tradicionalno će biti i postavljene i dvije Bosanske kuće knjige, kao centralna mjesta sajamskih događanja.

Šahinpašić naglašava da prijave za učešće na sajmu još pristižu, a rok je otvoren do 21. marta. Do sada se prijavilo 80 izlagača i suizlagača, što on ocjenjuje većim odzivom nego što je to bio slučaj prošle godine u isto vrijeme.

“Primili smo jučer i prijavu od Hrvatske gospodarske komore koja je najavila kolektivni nastup hrvatskih izdavača. Na tom jednom štandu će biti više od 20 izdavača, tako da već sada imamo više od 100 izdavača koji će nastupiti na sajmu”, kazao je on.

Podvukao je također da će zemlje regije i dalje biti dominantne na sajmu, što i jeste ambicija organizatora.

“Mi ne želimo praviti sajam s mađarskim, kineskim, poljskim ili nekim drugim izdavačima, jer ovdje nema takvih konzumenata niti Filozofski fakultet u Sarajevu ima takvu katedru. Naš cilj su zemlje regije”, istaknuo je Šahinpašić.

Prateće sajamske manifestacije ove će godine biti bogatije, sadržajnije i brojnije. Bit će organizirani dolasci i promocije autora iz inostranstva, predstavljanja izdanja, okrugli stolovi, susreti s autorima i književne večeri. Ti će se događaji organizirati ne samo na sajmu već širom grada.

On najavljuje da će jedan od fokusa ovogodišnjeg sajmskog izdanja biti nauka.

U skladu s ovogodišnjim 60. rođendanom Univerziteta u Sarajevu, Rektorat Univerziteta i Senat donijeli su odluku da nastupe na sarajevskom sajmu knjiga te na 24 štanda predstave kompletnu izdavačku produkciju članica Univerziteta od osnivanja do danas. Iz te ustanove obećali su posjetiocima reprezentativnu izložbu uz prezentaciju svih njihovih aktivnosti.

“I mi ćemo kao organizatori također stimulisati pojavljivanje na sajmu svih izdavača koji se bave objavljivanjem izdanja iz nauke”, zaključio je Šahinpašić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *