25 godina Jabuke u Zetri

zagrebačka JabukaKoncert grupe Crvena jabuka koji će biti održan 5. decembra 2009. godine u Zetri ima za funkciju obilježiti 25 godina djelovanja muzičke grupe koja je nastala u Sarajevu.

Nakon pet sjajnih albuma, početkom posljednjeg rata, bubnjar i pjevač odlaze u Zagreb, a grupa osim originalnog sastava gubi i svoju originalnost kao i autorsku notu Zlaje Arslanagića koji je do tada potpisivao većinu matrijala koje je Jabuka izvodila.

Na ovom koncertu, koji bi dakle trebalo biti obilježavanje četvrt vijeka rada grupe Crvena Jabuka kao gosti će se pojaviti Enis Bešlagić i Antimon, učesnici opskurnog pjesmuljka “jazz.ba” koji se neki usuđuju nazvati i hitom, a vabi se na neuvjerljiv pokušaj zaboravljene duhovitosti. Na koncertu će se naći i Halid Bešlić, Dado Čaušević…

Prava Crvena jabuka je, osim u našim sjećanjima, prestala postojati 1992. godine, a istinski ljubitelji ove grupe tih prvih pet albuma Crvene jabuke čuvaju kao blago dok ostatak ili “Žerićev opus” malo ko može povezati sa ovom grupom osim prema imenu.

Crvena jabukaSarajevska grupa Crvena jabuka je nastala u jeku pojave Novog primitivizma, sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka, tačnije 1985. godine. Svoj prvi album izdaju 1986. godine. Sve pjesme nailaze na veliku pažnju a izdvajaju se “Dirlijaâ” i “Bježi kišo s prozoraâ”. Ubrzo dobijaju i prve fanove pa kreću na promotivnu turneju. Na mostarski koncert zakazan za 18. septembar 1986. godine nikad nisu stigli. Na putu prema Mostaru kod mjesta Jablanica, u “fićiâ” u kojem su se vozili Aljoša Buha, Dražen Ričl i Zlatko Arslanagić doživjeli su tešku saobraćajnu nesreću. Aljoša je podlegao na licu mjesta dok Dražen gubi bitku nakon 13 dana u beogradskoj VMA. Zlatko se oporavlja nakon nekoliko mjeseci.

U čast i sjećanje na poginule drugove održan je koncert 13. oktobra 1986. godine u dvorani Skenderija. Koncert je nosio naziv “Pjesma za Crvenu Jabukuâ”, a nastupili su sarajevski muzičari i grupe svih generacija. Crvena jabuka nakon ove tragedije, po nagovoru prijatelja nastavlja s radom i ostvaruje uspješnu karijeru. Grupa i danas postoji i djeluje iz Zagreba u znatno izmjenjenom načinu rada i duha.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Jedan odgovor na “25 godina Jabuke u Zetri”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *