25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, neradni dan

Vječna vatraMinistarstvo rada i socijalne politike FBiH saopćilo je da je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, neradni dan.

Uz napomenu da tog dana neće raditi državni organi, preduzeća i druge pravne osobe, Ministarstvo se poziva na Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine (Službeni list RBiH, broj 9/95).

Povodom Dana državnosti BiH i 66. godišnjice Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, u Sarajevu će 25. novembra biti održana akademija s prigodnim referatom i kulturno-umjetničkim programom. Kako je najavljeno, na akademiji u Narodnom pozorištu u Sarajevu će govoriti prof. dr. Mirko Pejanović, član Upravnog odbora SABNOR-a BiH.

Istog dana, delegacije SABNOR-a BiH posjetit će Mrkonjić-Grad i ispred Doma ZAVNOBiH-a položiti cvijeće uz pozdravni govor i sjećanje na ovaj historijski događaj.

ZAVNOBiH / Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti. Njegov predsjednik je bio Vojislav Kecmanović. Formiran je u novembru 1943. godine.

Održana su ukupno tri zasjedanja ZAVNOBiH-a:
– prvo u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. (Dan državnosti Republike Bosne i Hercegovine),
– drugo u Sanskom Mostu 30. juna 1944,
– treće i posljednje u Sarajevu 26. aprila 1945. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Jedan odgovor na “25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, neradni dan”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *