3 dana američke kulture u Sarajevu

Festival američke kultureU Sarajevu će se od 26. do 28. marta 2009. godine održati Festival američke kulture.

Tokom festivala Sarajlije će imati priliku pogledati izložbu fotografija američkih diplomata koji rade u američkoj ambasadi u BiH, zatim prisustvovati projekcijama četiri američka filma, te prezentaciji scena iz brodvejskog mjuzikla, koji pripremaju studenti Akademije scenskih umjetnosti u umjetničkoj radionici, koju predvodi američka zvijezda Edie Cowan iz New Yorka.

Svečano otvaranje festivala bit će u četvrtak, 26. marta, u 19.30 sati u Bošnjačkom institutu, a tada će biti otvorena izložba fotografija i održan kratki koncert. Sarajlije će izložene fotografije moći pogledati u narednih sedam dana.

Projekcije američkih filmova “Akeelah and the beeâ”, “Little Miss Sunshine”, “La Bamba” i “We are Marshall” planirane su za petak, 27. marta, u 11, 14, 17 i 20 sati na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti, a studenti ove akademije će u subotu, 28. marta u 20 sati, izvesti scene iz brodvejskih mjuzikla koje su pripremili sa Edie Cowan. Voditeljica ove sarajevske radionice započela je svoju karijeru ulogama u poznatim brodvejskim mjuziklima poput: “Funny Girl”, “Sherry” i “Annie”.

U svojoj karijeri ostvarila je niz zapaženih uloga. Kao autorica proslavila se 1982. godine, kada je realizirala Off-Broadway hit predstavu “Little Shop of Horrors”. Nakon velikog uspjeha koji je doživjela predstava, Cowan se posvetila isključivo režiji i koreografiji.

Do sada je režirala više od 10 uspješnih predstava, među kojima su “Čarobnjak iz Ozaâ” i “I konje ubijaju, zar neâ”. Kao dio univerzitetskog rada, postavila je nekoliko predstava, među kojima i hit “Kosa”. Njen rad obuhvata i mnoge druge aktivnosti, a između ostalog, igra u seriji “Law & Order: CIâ”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *