3. sedmica evropskog filma 2011

3. sedmica evropskog filma
3. sedmica evropskog filma
U čast proslave Dana Evrope 9. maja EUNIC u Bosni i Hercegovini i Sarajevski otvoreni centar, od 10. do 19. maja 2011. godine organizuju manifestaciju “Sedmica evropskog filma 2011”.

Sedmica će biti održana u sarajevskoj Kinoteci (Ališpašina 19), a filmovi će biti prikazivani svaki dan osim subote u terminu od 19:30 sati.

Obezbjeđeni su titlovi na lokalnom i engleskom jeziku, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Program “Sedmice evropskog filma 2011”

10.5.2011, 19:30h

AVANTURISTI

Mađarska, 2008, 100 min., režija: Béla Paczolay
Géza, trubač, u svojim pedesetim, već decenijama živi u Mađarskoj. Nakon četvrtog razvoda izgubio je sve što je imao. Njegov sin, András se izdržava preko čudnih poslova, često ilegalnih i obično je na gubitku. Dolaze u malo selo kako bi odveli djeda u Budimpeštu i tako ga spasili od mizernog života izazvanog bakinom senilnošću. Putovanje počinje, ali da li će igdje stići?

11.5.2011, 19:30 h

MOŽDA U NEKOM DRUGOM ŽIVOTU

Austrija, 2010. 96 min., režija: Elisabeth Scharang
April 1945. – u zadnjim danima rata: Kroz crni humor ovaj dirljivi film opisuje priču mađarskih Židova koji su se našli napušteni u jednom austrijskom selu. U ovakvoj situaciji jedan od zarobljenika, inače operski pjevač iz Budimpešte, odluči sa svojim kolegama, koji se nalaze u istoj situaciji kao i on, uvježbati operetu Bečka Krv (Wiener Blut). S vremenom će se to pokazati kao strategija preživljavanja zahvaljujući kojoj bi dobili kuhani krompir ili vruću čorbu iz kuhinje gospođe Fasching.

12.5.2011, 19:30h

DJEVOJKA IZ MONAKA

Francuska, 2008, 95 min., režija: Anne Fontaine
Advokat Bertrand odlazi u Monako da bi omogućio odbranu sedamdesetogodišnjeg ubice. On mu omogućava tjelohranitelja, Christophe-a, iskrenog i povučenog. Srednjovječnom Beauvois-u se svidjela Audrey, dvadesetogodišnja, slobodna, voditeljica vremenske prognoze na lokalnoj TV kući, koja je nekada izlazila sa Christophe-om. Iako je Christophe upozorio Beauvois-a da se drži podalje od nje, on se ipak spetlja s njom te provodi s njom svaki slobodni trenutak. Koja je njena priča: hoće li narušiti slučaj, je li Beauvois njena igračka, trči li za parama ili je iskrena? Da li je propao Christophe-ov pokušaj da ga zaštiti?

13.5.2011, 19:30h

URANIJA

Grčka, 2006, 95 min., režija: Kostas Kapakas
U Grčkoj se život odvija pod tiranskom vladavinom vojne hunte, čiji se pritisak može osjetiti u svakom kutku. I upravo u jednoj takvoj atmosferi mladi odrastaju pod uticajem snova, predrasuda, tajni i laži. Ljeto ’69. predstavlja prekretnicu u njihovim životima. Uranija je prelijepa gospođa koja živi nadomak sela, u kući pored mora. Djeca daju zajedničku zakletvu: da će uštediti dovoljno novca da bi mogli posjetiti Uraniju i biti upućeni u misterije ljubavi. Ali kada se suoče sa velikom dilemom – da li kupiti prvi crnobijeli televizor da bi mogli pratiti prve korake na Mjesecu ili ostati vjerni njihovoj zakletvi i posjetiti Uraniju, dječaci odustaju i Ahilej ostaje sam.

15.5.2011, 19:30h

NARUČENO SAMOUBISTVO

Portugal, 2007, 92 min., režija: Artur Serra Araújo
Crna komedija o Luísu Tinocu, tridesetogodišnjaku sa problematičnim djetinjstvom koji je nesretan zbog neuzvraćene ljubavi. Jednog dana dobije poziv od firme koja želi da mu proda samoubistvo, ovlašteno samoubistvo. Tinoco prihvata ponudu i kreće na putovanje koje neće biti lako kao što je mislio.

16.5.2011, 19:30

KAJMAK I MARMELADA

Slovenija, 2003, 90 min., režija: Branko Đurić
Nezadovoljna neodgovornošću i lijenošću svoga mladića, Bosanca Bože, Slovenka Špela odluči ga napustiti i vratiti se roditeljima. Ne bi li je ponovno osvojio, on počinje tražiti posao, obrativši se svojemu poznaniku Goranu. Lakovjernost i želja da što brže zaradi uplest će ga u mutne poslove kojima se Goran bavi…

17.5.2011, 19:30h

DOBRODOŠLI GOSP. MARSHALL!

Španija, 1953, 95 min., režija: Luis García Berlanga
Malo selo Villar del Río čeka na koncert Carmena Vargasa, Veliku andaluzijsku zvijezdu. Selo je pod upravom gluhog, neposlušnog i dobroćudnog načelnika, koji samo želi da udahne život ovom malom mjestu. U isto vrijeme dolaze dobre vijesti: posjeta visokih ličnosti iz Sjeverne Amerike koji nude finansijsku pomoć. Načelnik ne zna kako da ih ugosti. Agent Carmena Vargasa čini sve kako bi pripremio što bolji prijem za strance. Njegova ideja je da maskira sve farmere kao Andalužane i da prefarba ulice tipičnim dekoracijama. Svi se bacaju na posao te počinju da sanjaju o tome šta će tražiti od Amerikanaca, koji će doći sa dolarima.

18.5.2011, 19:30h

MATIČARKA

Švicarska, 2009, 90 min., režija: Micha Lewinsky
Rahel Hubli je zaposlena kao matičarka. Godinama nije vjerovala u tzv. „ljubav života“, ali kada se prijatelj iz djetinjstva, Ben, odjednom pojavi, Rahel se ponovo prisjeti kako je to biti zaljubljena. To vodi u još veće probleme jer je Rahel već udata. Ben bi želio da se oženi, ali sa Rahel.

19.5.2011, 19:30h

REVERS

Poljska, 2009, 99 min., režija: Borys Lankosz
Priča o ženama, smještena u sadašnjost i u pedesete godine 20. vijeka u Varšavi. Glavni lik je Sabina, povučena žena koja je upravo napunila tridesetu. Nedostaje joj muškarac u životu. Njena majka je upoznata sa svime i pokušava po svaku cijenu da kćerci nađe dobrog kandidata za muža. Baka, ekscentrična žena oštrog jezika od koje se ništa ne može sakriti, drži cijelu situaciju pod kontrolom. Jednog dana pojavljuje se niotkud šarmantni, inteligentni i zgodni Bronislaw. Njegovo prisustvo će razotkriti neočekivane događaje otkrivajući tamnu stranu ženske prirode.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *