3. Sedmica evropskog filma 2011

EUNIC
EUNIC
Povodom obilježavanja 9. maja Dana Europe, European Union National Institutes for Culture u Bosni i Hercegovini organizira 3. po redu Sedmicu evropskog filma 2011.

U periodu od 10. do 19. maja u Kinoteci BiH u Sarajevu, svakoga dana sa početkom u 19, 30 sati, bit će prikazano devet filmskih ostvarenja iz devet europskih država.

Prvog dana ljubitelji sedme umjetnosti, moći će pogledati film mađarskog redatelja Bela Paczolaya, „Avanturisti“. Ovaj film govori o jednoj mađarskoj porodici, postepenom raspadanju i nesigurnoj budućnosti njene tri generacije.

Već sutradan, 11. maja na repertoaru je austrijski film „Možda u nekom drugom životu“, redateljice Elisabeth Scharanag. Radnja je smještena u jednom austrijskom selu, u vrijeme zadnjih dana Drugog svjetskog rata, aprila 1945. godine i govori o strategiji preživljavanja mađarskih Jevreja, ispričanoj kroz crni humor.

„Djevojka iz Monaka“, naziv je francuskog filma redateljice Anne Fontaine. Advokat Bertrand dolazi u Monako gdje treba da brani 70-godišnjeg ubicu koji mu daje na raspolaganje svog tjelohranitelja Christophea. Međutim, priča se zapliće jer se sredovječni Bertrand počinje vrtiti oko 20-godišnje Audrey koja je nekada izlazila sa njegovim tjelohraniteljem. Kako će završiti priča o ovom ljubavnom trouglu moći ćete pogledati 12. maja.

Grčki reditelj Kostas Kapakas radnju svog filma „Uranija“ smjestio je u ljeto 1969. godine. Ovaj film na repertoaru je 13. maja, a govori o mladim ljudima koji pod tiranskom vladavinom vojne hunte odrastaju pod utjecajem snova, predrasuda, tajni i laži.

Na bosanskohercegovačkim prostorima, svima dobro poznat film Sarajlije Branka Đurića „Kajmak i marmelada“ koji govori o ljubavi Bosanca i Slovenke, i njegovom nastojanju da sačuva ženu svog života po svaku cijenu, bit će prikazan 16. maja.

Već sutradan, 17. maja, sve one koji vole filmove evropskih redatelja, u isto vrijeme i na istom mjestu, čekat će film „Dobro došli gospodine Marshalli“, španskog redatelja Luisa Garce Berlanga. Priča se odvija u malom selu Villar del Rio, koje iznenada treba da posjete visoki američki dužnosnici. Svi mještani tada počinju sanjati šta će tražiti od Amerikanaca, koji dolaze sa dolarima.

Švicarsko filmsko ostvarenje „Matičarka“, Miche Lewinsky zasigurno će 18. maja privući pažnju svih romantičara. Rahel Hubli je matičarka, koja nije vjerovala u „ljubav života“. No, kada u njenom životu iznenada se pojavi Ben, prijatelj iz djetinjstva, ona mijenja svoje mišljenje.

Posljednjeg dana 3. Sedmice evropskog filma 2011, bit će prikazan poljski film „Revers“, reditelja Borysa Lankosza, koji nam kroz sudbinu jedne porodice u Poljskoj priča priču o ženama, njihovim nastojanjima da se udaju za dobre muškarce, ali i o tamnoj strani ženske prirode.

Ovogodišnja Sedmica evropskog filma 2011. u organizaciji EUNEC-a podržana je od strane pet ambasada u BiH – Republike Slovenije, Republike Poljske, Republike Mađarske, Grčke, Švicarske, te organizacija AECID-a, Osterreichische Botschafta, EU 2011. hu, ICA-e, IC-a i Francuskog instituta, dok su lokalni partneri Sarajevski otvoreni centar i KK-a.

Inače, EUNEC predstavlja mrežu nacionalnih kulturnih instituta Europske unije koji zajedno organiziraju razne kulturne programe, unapređuju europsku kulturu van nacionalnih granica i na taj način prevazilaze linije razdvajanja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *