4. Balet Fest Sarajevo: Shut Up and Dance

Predstavom ‘Shut Up and Dance’ Baleta Hrvatskog narodnog kazališta ‘Ivan pl. Zajc’ iz Rijeke večeras će u Narodnom pozorištu Sarajevo biti otvoren četvrti Balet Fest Sarajevo.

Balet Fest Sarajevo 2013
Balet Fest Sarajevo 2013

Umjetnička direktorica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, oduševljena što će Balet Fest, koji je pun ljubavi i romantike, pružiti ljubiteljima ove umjetnosti sjajan ugođaj: ‘Hrvatsko narodno kazalište ‘Ivan pl. Zajc’ od 1991. jedno je od četiri nacionalna pozorišta u Hrvatskoj, i sarajevskom teatru je zadovoljstvo što su ugostili ansambl ove kuće.’

Posjetitelji će prije predstave moći pogledati retrospektivnu izložbu Balet Festa Sarajevo pod nazivom ‘Umjetnost za život’.

Baletna predstava ‘Shut up & Dance’, za koju je sjajnu muziku napisao Rene Beer, autorski je projekt Ronalda Savkovića, koji je poznat sarajevskoj publici i iza sebe ima zavidnu karijeru. Postavio je ovaj komad kao rezultat svog boravka i rada u Berlinu i u želji da udahne novi izraz teatarskoj trupi riječkog HNK-a na čijem je čelu već godinu dana. Posebno je istakao da je dobro biti ponovo u Sarajevu i predstaviti publici predstavu koja odiše Berlinom.

Ronald Savković na Balet Festu Sarajevo 2013
Ronald Savković na Balet Festu Sarajevo 2013

‘Predstava je spoj elektronske muzike i modernog pokreta čiji je osnovni cilj približiti mladoj publici novo, modernije viđenje teatra. Počeci projekta “Shut up & Dance” vezani su za Berlin i jednu radionicu mladih koreografa, koja je ubrzo dobila zanimljivu ponudu Label Ostgut kluba Berghain, gdje se po prvi put istraživao spoj elektronske muzike i modernog plesa u fascinantnom prostoru kluba koji je u prošlosti bio elektrocentrala grada Berlina.’, kaže Savković.

Predstavljanje baleta 'Shut Up & Dance' na Balet Festa Sarajevo 2013
Predstavljanje baleta ‘Shut Up & Dance’ na Balet Festa Sarajevo 2013

Posebno je istakao da predstava nije narativna nego je zapravo spoj egzekucije baletne tehnike: ‘Volim da ljudi plešu i jako mi je drago što imam sjajan tim plesača. Na našim probama sam vidio da je ova mlada ekipa gladna znanja i to sam im i pružio.’, kaže Savković.

tekst i foto: Džemila Busov

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *