50. godina Festivala MESS

50. MESS
50. MESS
Dragi prijatelji,

Međunarodni teatarski festival MESS ove godine obilježava 50 godina svoga postojanja, a održat će se od 15. do 31. oktobra 2010. Od davne 1960., kada ga je osnovao Jurislav Korenić, kao festival malih i eksperimentalnih scena, do danas, uspio je postati jedan od najvažnijih festivala u ovom dijelu Evrope.

Proteklih 50 godina MESS je sinonim za vrhunski teatarski ugođaj, te visoki kvalitet kulturne produkcije. MESS predstavlja kontinuitet, koji ima veliko značenje za kulturnu afirmaciju BiH, posebno u smislu međunarodne i multikulturalne promocije našeg glavnog grada i favoriziranje njegovog multietničkog karaktera.

S obzirom na slavljeničku prirodu ovogodišnji Festival neće biti natjecateljskog karaktera, a umjetnički program će se sastojati od pozorišnih ansambala i reditelja koji su obilježili rad našeg Festivala od 1997. do 2009. Sarajevo i Zenica će biti domaćini svjetskim teatarskim imenima kao što su Bob Wilson, Viliam Docolomansky, Tito Fernandez, Jan Lauwers, Frank Castorf, Matthias de Koning i mnogi drugi.

Predstave će biti titlovane na engleski i bosanski jezik. Uskoro ćemo predstaviti finalni program festivala, kao i sve druge relevantne informacije što će biti dostupno i na našoj web stranici mess.ba.

Festival MESS pripada njegovoj publici, koje ste i vi dio. MESS pripada svim prijateljima koji na različite načine daju doprinos njegovoj organizaciji i sveukupnoj festivalskoj atmosferi, zbog koje 15 dana vjerujemo da teatar može promijeniti svijet. On pripada i svim sponzorima koji omogućavaju da se fundamentalni sadržaji Festivala dogode. Bez sumnje, pripada i medijima koji nas i više nego prijateljski podržavaju dajući vrijeme i prostor festivalskim sadržajima stvarajući atmosferu zbog koje su Sarajevo i BiH centar teatarskih zbivanja. MESS pripada i nama. Profesionalcima, ali istovremeno i velikim entuzijastima i zaljubljenicima u teatar i koji svoje napore svake godine usmjerimo na to da se sredinom oktobra podignu zavjese teatarske čarolije.

Zbog toga vas pozivamo da budete gosti jubilarnog 50. Festivala MESS, koji otkriva nove i drugačije horizonte i koji obnavlja život što nas čini ispunjenim i sretnim.

Dobrodošli na 50. jubilarni Međunarodni teatarski festival MESS!

Dino Mustafić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *