50. MESS: Prvi dan od Života s idiotom do panel diskusije

Život s idiotom (MESS 2010)
Život s idiotom (MESS 2010)
Predstavom reditelja Andriy Zholdaka “Život sa idiotomâ” koju će izvesti rumunsko Narodno pozorište “Radu Stancaâ” iz Sibiua u subotu 16. oktobra 2010. godine u 19:30 sati, svečano će početi 50. Međunarodni teatarski festival MESS.

ŽIVOT S IDIOTOM
Redatelj: Andriy Zholdak (Ukrajina)
Glumci: Pali Vecsei, CodruÅ£a Vasiu, Cristina Flutur, Mihai Coman, Cristian Stanca, Florin CoÅŸuleÅ£, Ema VeÅ£ean, Viorel RaÅ£čƒ, Cčƒtčƒlin Pčƒtru, Bogdan Sčƒrčƒtean

Andriy Zholdak: “Naša priča predstavlja izgubljeno poglavlje Biblije. Prostor na našoj sceni predstavlja komad raja koji je Bog podario muškarcu i ženi, da budu sretni, da zajedno žive, da rađaju. Onda Bog nestaje. I kada, nakon određenog vremena, pogleda dole na ljude, vidi muškarca i ženu bez djece, čija je ljubav presahla, i koji žive kao psi. On tada šalje pokretača, muškarca koji će da pokrene njihovo bivstvovanje na svijetu. Taj čovjek je Vova, idiot, bolestan čovjek, ali čovjek koji ih može spasiti. On postaje dijelom života ove porodice, a pošto zakoni univerzuma nalažu da iz dobrog mora nastati dobro, i nastaviti činiti dobro, žena u predstavi, baš kao Eva, baš kao iskonska žena, zavodi ovog mladića, Božjeg vjesnika, koji u nju postavlja sjeme života. I odjednom, kao da se pravac priče mijenja, i dolazi nada. Žena zatrudni, a to dijete je šansa za evoluciju ljudskog roda. Ali ona, zemaljsko biće, ubija taj fetus. Taj čin je katastrofa za onoga ko je poslao to dijete. U tom trenutku, počinje važiti zakon eha, i sve počinje da se ruši. Žena je van sebe, jer je njeno postojanje izgubilo smisao – zaprvao to postaje obično ljudsko postojanje, dok muškarac, umjesto da život provodi sa ženom, zavoli drugog muškarca, time mijenjajući tok života…Ipak, i dalje je na snazi zakon uništenja. Vova nestaje, taj vijesnik Boga, a muž završava u psihijatrijskoj bolnici. Tu stvari kreću drugačijim tokom. Ono što on govori, niko ne vjeruje. A ono što mu se govori je slijedeće: Vova nikad nije ni postojao, to je sve u tvojoj mašti, ti si ubio svoju ženu… Ovo je grozna priča o povijesti čovječanstva. Savremena priča, pričana savremenim riječima, savremenog pravca.”

ČEKAONICA
Sarajevska publika će imati priliku pogledati i prvu od dvije izvedbe predstave “Čekaonicaâ”, u režiji Viliama Docolomanskog, a u izvedbi Međunarodnog pozorišnog studija „Farma u pećini”. Predstava će početi u 19:30h SATI Stolariji Narodnog pozorišta.

DAS KAPITAL
Isto veče u okviru OFF programa sa početkom u 22 sata u Kamernom teatru 55 održat će se koncert jazz trija „Das Kapital”, kojeg čine njemački saksofonista, danski saksofonista i francuski bubnjar.

KULTURNA POLITIKA NA BALKANU IZMEčU PROŠLOSTI I EVROPSKIH INTEGRACIJA
Također, prvi dan Festivala u Bošnjačkom Institutu sa početkom u 10 sati će biti održana i panel-diskusija „Kulturna politika na Balkanu između prošlosti i evropskih integracija”, na kojoj će nezavisni kulturni radnici i aktivisti govoriti o stanju kulture u regionu, te ponuditi konkretne prijedloge za poboljšanje strategija kulturne politike. Neki od učesnika bit će Filip Vujošević, Andrej Nosov (Hartefact), Enver Hadžiomerspahić (Ars Aevi), Sandra Ikanović (BNP Zenica), Ivan Medenica, pozorišni kritičar, Varja čukić, glumica i drugi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *