60 godina Muzeja Sarajeva

Muzej SarajevaMuzej Sarajeva, institucija čija je cijela 2009. protekla u znaku obilježavanja 60. rođendana, proslavu tog značajnog jubileja zaokružit će akademijom 11. februara u Domu Oružanih snaga BiH.

“Na akademiji će premijerno biti prikazan kratki film o Muzeju Sarajeva, u produkciji Televizije Sarajevo. Njime će biti osvijetljen višedecenijski put te ustanove, uz predstavljanje njenih djelatnika i bivših direktora.”, saopštila je Amra Madžarević, direktorica Muzeja Sarajeva.

Poseban će fokus biti stavljen na ratni period kroz koji je, zajedno s građanima Sarajeva, prošao i ovaj muzej, kao i na pojedince koji su vlastitim zalaganjem spašavali fundus i muzejske eksponate od uništenja.

Iako je repertoar obilježavanja tog jubileja uključivao i veliku izložbu posvećenu historiji ove muzejske institucije te objavljivanje monografije Muzeja Sarajeva, ti su planirani programi propali zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Predstavnici Muzeja Sarajeva na akademiji će uručiti i zahvalnice svim osobama koje su dale značajan doprinos razvoju muzeja tokom 60 godina i određene posthumne zahvalnice, a program akademije će uljepšati nastup grupe “Alegro”.

Govoreći o projektima u ovoj godini, Amra Madažarević naglašava da će njihova realizacija zavisiti isključivo od usvajanja budžeta Kantona Sarajevo.

Planirana je i postavka dvije izložbe kao i objavljivanje “Priloga za proučavanje Sarajeva”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *