60 godina sarajevskog Univerziteta

Univerzitet u SarajevuNizom prigodnih manifestacija, od 18. do 22. maja ove godine bit će obilježeno 60 godina postojanja i uspješnog rada Univerziteta u Sarajevu, najstarijeg univerziteta u BiH, koji je podržao osnivanje skoro svih drugih državnih univerziteta u BiH, izjavio je rektor Univerziteta Faruk Čaklovica na današnjoj konferenciji za novinare povodom ovog značajnog jubileja.

Kako je kazao prof. dr. Čaklovica, u proteklih 60 godina je na ovom univerzitetu u BiH diplomiralo oko 140.000 studenata, magistriralo više od 4.400, a više od 2.100 doktoriralo. U tom vremenu objavljene su 4.392 naučne publikacije, od čega do izbijanja rata 2.300, 75 u ratu od 1992. do 1995., a nakon rata 2.080. Osim toga, Univerzitet u Sarajevu je od svog osnivanja nakon odluke tadašnje Skupštine NR BiH realizirao više hiljada naučnih radova, projekata fundamentalnog i aplikativnog značaja, te više hiljada umjetničkih djela. Rektor Čaklovica je dalje naveo da na Univerzitetu u Sarajevu trenutno na 20 fakulteta, jednoj akademiji i jednoj pridruženoj članici studira oko 40.000 studenata. Univerzitet opslužuje 1.302 nastavnika i naučna radnika te 950 pripadnika administrativnog osoblja. Osim toga, istaknuo je rektor, Univerzitet u Sarajevu je potpisao više od 90 projekata saradnje sa univerzitetima iz cijelog svijeta.

Čaklovica je naglasio da je Univerzitet u Sarajevu prvi počeo implementirati Bolonjski proces i njegovi studenti su već prepoznatljivi na evropskom prostoru. Naveo je kako Vlada Kantona Sarajevo jedina finansira Univerzitet sa 60 miliona KM godišnje, ali Bolonjski proces traži više, jer zahtijeva maksimalne investicije u nastavni plan i program kako bi postao ravan evropskim univerzitetima.

Prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr. Samir Arnautović je istaknuo da je Univerzitet u Sarajevu učinio sve da bi svoju strukturu napravio ekvivalentnom svim evropskim zemljama, ali je nezadovoljan uvjetima za naučno-istraživački rad i to ne samo na Univerzitetu. Prof. Arnautović je ocijenio da BiH neće moći naprijed dok naučno-istraživački rad ne shvati kao razvojni potencijal. On smatra da tržište rada mora prepoznati kvalitet, jer kad ono shvati da samo kvalitet donosi profit riješit će se problemi oko validnosti raznih diploma.

U okviru obilježavanja 60. godišnjice Univerziteta u Sarajevu sutra će se otvoriti izložba umjetničkih djela nastavnika i studenata Akademije likovnih umjetnosti, te održati manifestacija Pjesme i igre naroda BiH. Za srijedu je planirana promocija šest publikacija Univerziteta u Sarajevu posvećenih 60. godišnjici, uključujući monografiju 60 godina Univerziteta u Sarajevu, Bibliografiju univerzitetskih i naučnih publikacija 1949. – 2009. i knjigu 1.479 dana opsade Univerziteta u Sarajevu. U četvrtak će se održati okrugli sto o temi Visoko obrazovanje u modernom društvu – Univerzitet u Sarajevu dio evropskog akademskog prostora, na kojem je najavljeno učešće uglednih gostiju iz Hrvatske, Poljske, Njemačke i Sjedinjenih Država. Centralna svečanost bit će Svečana akademija koja će se održati u četvrtak navečer u Narodnom pozorištu u Sarajevu, na kojoj će se obratiti i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Jedan odgovor na “60 godina sarajevskog Univerziteta”

  1. Kako prorektor za međunarodnu suradnju prof.Samir Arnautović može biti na toj funkciji,a ne zna niti jedan svjetski jezik???

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *