65 godina Svjetlosti

Svjetlost SarajevoPredstavljanjem rezultata višedecenijskog rada te najvažnijih izdavačkih projekata, Izdavačko preduzeće “Svjetlost” u subotu je na 22. međunarodnom sajmu knjiga i učila u Centru Skenderija simbolično obilježilo 65. godinu postojanja.

“Predstavljanje na sajmu knjige je uvod u centralnu svečanost obilježavanja te značajne godišnjice, koja će biti održana u oktobru, mjesecu knjige.”, saopštio je Šefik Zubčević, direktor tog preduzeća.

Program obilježavanja trajat će nekoliko dana, a predviđeno je otvaranje velike retrospektivne izložbe u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, nekoliko književnih večeri posvećenih poeziji, historiji, kulturi i naslijeđu, dok će obilježavanje biti završeno naučnom akademijom.

“Šezdeset i pet godina ostanka i opstanka firme u ovakvoj djelatnosti je velika stvar. U tom smo periodu prošli sve moguće uspone i padove, ali smo bili dovoljno fleksibilni da uspijemo opstati. I dalje izdajemo knjige i od njih živimo. Ipak, rješavanjem mnogih pitanja, kao što su okruženje i platežna moć građana te otkup od države dao bi nam veći zamah”, istakao je Zubčević.

Kao najznačanije izdavačke poduhvate preduzeća izdvojio je ciklus “Duhovni život Bosne i Hercegovine” Muhameda Filipovića, njegovo životno djelo u četiri toma, “Morići – smisao, sjećanja i pamćenja” Dženane Buturović te djelo “O etnogenezi Bošnjana – Bošnjaka” Hakije Zornića.

IP “Svjetlost”, naveo je Zubčević, za 65 godina zabilježila je 192 miliona izdatih knjiga.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *