7. muzički festival BIMF

Sedmo izdanje internacionalnog muzičkog festivala “Bosna” biće održano od 2. do 16. jula 2011. godine.

BIMF
BIMF
Festival će, u sarajevskom Domu Oružanih snaga, ponuditi tri koncertna događaja, obogaćena popratnim festivalskim dešavanjima.

“Glavni festivalski program, koji obuhvata koncertne izvedbe, biće održan od 2. do 5. jula, dok će od 1. do 16. jula biti organizirane dvije izložbe.”, potvrdila je Zemira Masleša, direktorica BIMF-a.

Festival će biti otvoren 2. jula koncertom Zagrebačkih solista koji će nastupiti sa solistom Minhenske filharmonije violinistom Sretenom Krstićem. Na programu će se naći djela Mozarta i Šostakoviča.

Koncert pijanistice Janice Weber, profesorice s Univerziteta u Bostonu biće održan 3. jula, a repertoar će biti posvećen godišnjici velikog kompozitora Franza Liszta.

“Pijanistica Weber je ekspert za Liszta, njegove iznimo teške i zahtjevne klavirske kompozicije.”, napominje Masleša.

Treći koncert će biti održan 5. jula, a nastupiće duo “Nota bene” iz Austrije. Izvodiće djela Mozarta i Schuberta.

7. BIMF
Popratni festivalski sadržaj donijet će publici dvije izložbe u galeriji IPC. Na prvoj će biti predstavljeni ručno rađeni instrumenti tarabuke sarajevskog umjetnika Harrisa Šipilovića Tarabuka, dok će druga donijeti fotografije umjetnika i dešavanja s prethodnih festivalskih izdanja.

“Predstavljanje muzičkih instrumenata je novina Festivala. Ovaj put riječ je o tarabuku, iskonskom instrumentu koji se u prvobitnom obliku zadržao do danas.”, navodi Masleša.

Festival također nudi i muzičke radionice za djecu, gdje će se na prvom s djecom svih uzrasta družiti i educirati ih članovi Zagrebačkih solista sa Sretenom Krstićem, dok će na drugom djeci biti predstavljena knjiga “Bio jednom jedan čiko, i zvao se Bach”, kada će djeca također učiti komponirati.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *