Acedia tristitia u Umjetničkoj galeriji BiH

Samostalna izložba Ive Simčić i Jasmine Gavrankapetanović, pod nazivom Acedia tristitia, biće otvorena u srijedu 21. jula 2010. godine u Umjetničkoj galeriji BiH.

Umjetnička galerija BiH, Sarajevo
Umjetnička galerija BiH, Sarajevo
Jasmina Gavrankapetanović je u Japanu magistrirala na Odsjeku za slikarstvo Univerziteta umjetnosti u Okinawi, a preko svojih crteža se bavi historijom kao naracijom, polazeći od stanovištva da se predstavljanjem jednog događaja putem teksta, igre ili slike daje osnova za tumačenje prošlosti, pokušaj su razmatranja sjećanja iz privatnog i društvenog kruga: Svako novo čitanje određenog događaja – tragedije ga problematizira jer uvodi (moguća) višeslojna tumačenja jednog njegovog dijela ili cjeline.

Ivi Simčić, magistrica Univerziteta Yale u Sjedinjenim Američkim Državama, je scenario o igračima video igrica koji sjede u dnevnom boravku i igraju virtualni fudbal poslužio kao predložak za ciklus 3:2. Njen rad problematizira identitet igrača koji, identificirajući se s virtualnim fudbalskim zvijezdama, preuzimaju njihove precizno definirane virtualne identitete, ali ostaju samo glumci, nikad ne postajući pravi fudbalski idoli.

Zajednički naziv izložbe (acedia-tromost; tristitia-tuga) asocira na oblik melanholičnog stanja, a primarno je bio korišten u kontekstu duhovnog nemira koji je zahvatao monahe na početku hrišćanske ere, dok je danas svrstan u kategoriju depresivnih oboljenja.

Ove dvije bosanskohercegovačke umjetnice rade kao više asistentice na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i pohađaju doktorski studij na Centru za interdisciplinarni doktorski studij Univerziteta umjetnosti u Beogradu.

Vrijeme: 21. juli 2010
Mjesto: Umjetnička galerija BiH, Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *