Akcija: 1 KM za Iliju Jurišića!

Ilija JurišićKako je saopštio Sinan Alić iz Fondacije „Istia, Pravda, Pomirenjeâ” riječ je o akciji prikupljanja sredstava za finansiranje odbrane Ilije Jurišića, ali i drugih branitelja Bosne i Hercegovine. Akcija počinje 1. a završava 30. juna i važi samo za korisnike fiksne i mobilne telefonije BH Telekoma.

Svakim pozivom na broj 090 290 023 doniraće se marka za odbranu Jurišića, koji je u Beogradu nepravomoćno osuđen za slučaj „Tuzlanska kolonaâ” na 12 godina zatvora. Sudski i troškovi odbrane, prema riječima Alića dosegli su visinu od oko 80.000 KM zaključno sa poslednjim pojavljivanjem pred Apelacionim sudom.

Zbog velikog interesa Bosanaca i Hercegovaca koji žive izvan BiH, a izrazili su želju da se pridruže akciji podrške Iliji Jurišiću, Fondacija Istina Pravda Pomirenje je otvorila transakcijski račun za uplate iz svih dijelova svijeta:

Broj računa : 287 235 301 01
IBAN: BA 393384404813563936
SWIFT: UNCRBA 22

„Poslednja rasprava je u septembru. Tada ćemo znati da li će presuda biti potvrđena ili će biti oslobođen. Ukoliko bude oslobođen, nećemo pokrivati troškove suda ali ostaju troškovi odbraneâ”, naglasio je Alić.

Vijeće Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine osudilo je u krajem septembra 2009. godine Iliju Jurišića na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu Jugoslovenske narodne armije u Tuzli, maja 1992. godine. Prema optužnici, Jurišić je kao visoki starješina MUP-a BiH i dežurni Operativnog štaba Javne bezbednosti Tuzla, a nakon prijema naredbe za napad od svog pretpostavljenog, svim naoružanim jedinicama bošnjačko-hrvatske strane izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. povlačila iz tog grada. Tom prilikom uništena su vidno obilježena sanitetska vozila, a prema optužnici koja je 18. septembra precizirana, u napadu na vojnu kolonu ubijen je najmanje 51 vojnik, dok je najmanje 50 ranjeno. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zatražilo je u završnoj riječi da se Jurišić, optužen za upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada, proglasi krivim i osudi po zakonu, dok je odbrana predložila oslobađajuću presudu.

Optuženi Jurišić je u završnoj riječi naveo da je čitav proces protiv njega pokrenut iz političkih razloga a ne radi utvrđivanja istine i činjenica o događaju u Tuzli i da se nada da će se suđenje završiti „pravno, a ne popularnoâ”.

U aprilu 2010. godine Apelacioni sud u Beogradu održao je javnu raspravu u ovom predmetu i donijelo odluku da se cijeli slučaj ponovo ispita, jer su neki od bitnih dokaza potpuno zanemareni.

Jurišić je tada u obraćanju sudu napomenuo kako je od završetka rata dolazio preko 50 puta u Beograd: “Zbog svega toga mi nije jasno zašto Tuzilaštvo uporno ponavlja da sam im bio nedostupan. Dogodila mi se teška nesreća i ja tvrdim da se preko mojih leđa prelamaju svi nesporazumi između Srbije i BiH. Nisam ubica! Nisam nikakav dželat kakvog me pokušava prikazati tužilac. Iskreno suosjećam sa svima koji su stradali tog dana na Brčanskoj Malti, ali je za to nisam odgovoran. Da sam to učinio onda mi ne bi trebao nikakav sud, za prusudu bi bila dovoljno moja savjest. Želim vas podsjetiti na rečenicu velikog pisca Meše Selimovića koji kaže, ko ubije jednog covjeka kao da je ubio cijeli svijet. Ova rečenica je moja životna vodilja, ova Mešina misao je dio mene. Danas sam razočaran jer sam tokom prvostepenog postupka shvatio da je suđenje pristrasno, politički motivisano. Izgubio sam povjerenja i u Boga i u čovjeka jer su me izdali u najtežim trenucima. Nikada nisam mrzio, niti se svetio. Bez obzira na sve što mi se događa ja nemam nikakav animozitet prema državi čije mi pravosuđe sudi. Za Srbiju me vežu najljepši trenuci mog života. Ja sam jednostavno žrtva i predrasuda koje u srbijanskom društvu podhranjuju politike. Podsjećam vas na Ajnštajnovu izreku – Lakše je razbiti atom nego predrasudu. Ljudski je griješiti, ali je i ljudski priznati greškuâ”, završio je svoje izlaganje pred Apelacionim vijećem Ilija Jurišić.

piše: Žarka Radoja

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *