Akcija građana: Godina dana od stradanja Denisa Mrnjavca

Na današnji dan, pokojni Denis Mrnjavac je u svojoj šesnaestoj godini ubijen od ruku razularenih gradskih huligana, u tramvaju punom putnika. Denisovo ime je dodano na već ionako dug spisak ubijenih, povrijeđenih, opljačkanih.

Pažljivom analizom Akcionih planova Kantona Sarajavo i Grada Sarajeva nalazimo da niti jedan ključni cilj Akcionog plana KS i Akcionog plana Grada protiv maloljetničkog kriminala nije ispunjen, čak ni nakon godinu dana od stravične tragedije.

Da je rješavanje ovog problema pokrenuto na vrijeme, ne bismo bili svjedoci tragedija. Da se ovaj problem odgovorno rješava sada, isti zločini se ne bi ponavljali kao što se dešava, niti bi povratnici u vršenje kriminalnih dijela slobodno šetali ulicama naših gradova.

Nesuočavanje sa odgovornošću za dugogodišnje odgađanje poduzimanja sistemskih mjera protiv maloljetničkog kriminala opisuje vlast za koju glasamo. Rezultati izrađenih akcionih planova idu u prilog tvrdnji da su prozvani pojedinci aIi političke partije koje stoje iza njih, sa razlogom bili na udaru dijela javnosti. Nesprovođenje akcionih planova, netransparentnost, neučinkovitost i nemar daju razloge da i dalje bude tako.
Odgovornost ne leži samo na vlasti koja iz dana u dan pokazuje svoje pravo lice, već i na nama građanima, koji svojom šutnjom na određeni način podstičemo nerad nadležnih.

Mi ne namjeravamo biti samo pasivni posmatrači i upozoravamo vlast da će UG Akcija građana nastaviti konstantno skretati pažnju na odgovorne i na njihov nerad. Sve dok se ne ispune prošlogodišnji zahtjevi, mi nećemo stati.

Članovi UGAG-a će se pridružiti okupljanju građana ispred Vječne vatre, 05.02.09 sa početkom u 18:30, a povodom obilježavanja godišnjice tragičnog događaja.

UG Akcija građana

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.