Akcija: Moj privatni buker

Pazi metak (Moj privatni bunker (Sarajevo, 12. februar 2011)
Pazi metak (Moj privatni bunker (Sarajevo, 12. februar 2011)

Aktivisti Pokreta Dosta! organizovali su u subotu ispred sarajevske Katedrale mirne proteste propraće performansom, pod nazivom „Moj privatni bunker“, čime su skrenuli pažnju javnosti i svih nadležnih institucija na opću nesigurnost koja već godinama postoji u Sarajevu.

Ubistvo Denisa Mrnjavca u februaru 2008., koje su počinila trojica njegovih vršnjaka zbog upućenog pogleda i postavljenog pitanja, kod stanovnika Sarajeva, ali i ostatka BiH, izazvalo je nezapamćeni šok, ogorčenost, zaprepaštenje i povrh svega – strah za vlastite živote.

Bio je to jedan od najvećih udaraca koji su poslije ratnih dešavanja pretrpjeli građani i građanke Sarajeva. Bio je to šok od kojeg se ni do danas mnogi od nas nisu potpuno oporavili.

Šok i strah za vlastitu sigurnost i živote doveo je do buđenja građanskog bunta kod stanovnika Sarajeva koji je rezultirao masovnim okupljanjima na gradskim ulicama i protestima ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Nasilje na ulicama Sarajeva se iz dana u dan povećava. Sigurnost građana ovoga grada ugrožena je zbog zaraćenih klanova koji se obračunavaju na ulicama, maloljetnicima koji noževima napadaju jedni druge, a nerijetko stradaju i nedužne osobe.

Uzroci ovog velikog društvenog problema su mnogobrojni, npr. nepostojanje adekvatnih ustanova za zbrinjavanje osoba, a posebno žena i djece koji imaju razne oblike devijantnog ponašanja, nepostojanje ili nesprovođenje zakonskih akata i regulativa kao što je npr. Akcioni plan suzbijanje i prevenciju maloljetničke delinkvencije, a Vlada KS je još od davne 2008. obavezna da ga aktivno sporovodi.

Možemo ići tako daleko i reći da uzroci leže u neadekvanom obrazovnom sistemu, pogrešnom roditeljskom odgoju. Na kraju svega cijelo društvo nosi dio odgovornosti za situaciju koja je postala naša realnost.

Krajnje je vrijeme da svi preuzmu svoj dio odgovornosti, da napokon počnu konkretno djelovati po pitanju vraćanja sigurnosne situacije u grad, prevencije i suzbijanja nasilničkog ponašanja i maloljetničke delinkvencije.

tekst i foto: Vanja Ćerimagić

Solidarišući se sa aktivistima podsjećamo i na “Borbeni komplet za u grad“, koji je još prije dvije godine objavio Centar za Šutnju i Trpnju, a koji možete skinuti OVDJE.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.