Ako bude para biće i premijera u Narodnom

Narodno pozorište Sarajevo najavilo nekoliko novih, gotovih projekata, te nekoliko čija realizacija zavisi od finansijskih sredstava.

Uprava Narodnog pozorišta Sarajevo nastoji svake godine novu sezonu otvoriti drugi segmentom koji njeguje ovaj hram kulture. Ovaj put je to Balet.

Edina Papo

Modernim avangardnim baletom ‘Mare Nostrum’, kojeg je priredio poznati koreograf Davide Bombana, 24. septembra 2013. godine će biti otvorena nova umjetnička sezona Narodnog pozorišta Sarajevo. Radi se o posljednjoj baletnoj premijeri u prošloj sezoni Narodnog pozorišta Sarajevo. Umjetnička direktorica sarajevskog Baleta, Edina Papo naglašava da je ‘Mare Nostrum’ velika predstava koja sublimira sve što je ovaj balet donio publici u protekloj sezoni – od klasičnog baletnog izraza do modernog pokreta.

Pored premijernih predstava, Narodno pozorište Sarajevo program će obogatiti i repriznim izvedbama s redovnog repertoara.

Pored ovog, publika će imati priliku uživati i u premijernom izvođenju novog baleta. Naime, za decembar je planirana premijera predstave ‘Vragolasta djevojka’, za koji Papo kaže da se radi o klasičnom, romantičnom baletnom izrazu, koji će izvesti kompletan ansambl Baleta, uz soliste kao i uz učešće polaznika baletnih škola.

Ermin Sijamija

Direktor Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, Ermin Sijamija najavljuje da je ovaj segment pozorišta pripremio ambiciozan plan za novu sezonu, čija će realizacija zavisiti od raspoloživih finansijskih sredstava. Tako će do kraja kalendarske godine biti pripremljene dvije premijere. Jedna od njih je ‘Soliter’ reditelja Marka Misirače, predstava koja je rađena prema tekstu grupe autora – Dragana Komadine, Daria Bevande, Naide Lindov i Aide Pilav, a trebala bi biti izvedena u novembru.

Jedan od planiranih projekata je i obnova stolica u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo za što se čeka odobravanje sredstava od Ministarstva kulture i sporta KS.

Druga dramska premijera nosi naziv ‘Skupština’ i autorski je projekt Selme Spahić koja potpisuje i režiju, dok je njena izvedba planirana za decembar. Glumačka podjela u obje predstave bit će saopćena naknadno: ‘Komadom Soliter želimo predstaviti pet mladih bh. pisaca od čijih je priča sačinjena predstava. Želimo vidjeti šta to oni žele da kažu, kako oni vide život i odnose u našoj zemlji. Predstava Skupština donosi zanimljive detalje koji se dešavaju u svim skupštinama na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.’, kaže Sijamija.

Selma Spahić

U planu je rad na još tri premijere. Ukoliko to dozvole finansijska sredstva radiće se pozorišni triler ‘Mit o pobjedi’, koji bi prema tekstu Radeta Radovanovića trebala režirati Lajla Kaikčija, ‘Sarajevo za početnike’ Ozrena Kebe, na koju će rediteljski potpis staviti Pjer Žalica, te Brechtova ‘Prosjačka opera’, koju bi trebao postaviti Emir Kapetanović.

Kada je riječ o Operi, ove se godine obilježava 200 godina Giuseppea Verdija te bi u skladu s tim premijerno trebala u novembru biti izvedena opera ‘Rigoletto’.

Narodno pozorište Sarajevo, kao i svake godine svojim predstavama obraduje i publiku van Bosne i Hercegovine. Za novu sezonu je planirano nekoliko gostovanja, pa je do sada dogovreno gostovanje Drame Narodnog pozorišta Sarajevu u Slavonskom Brodu i Osijeku do kraja godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *