All Inclusive Sarajevo u Zagrebu

All Inclusive SarajevoIzložba dizajnerskih prototipova i proizvoda nastalih u okviru projekta “All Inclusive Sarajevoâ”, kao plod saradnje osoba sa posebnim potrebama, profesionalnih i privrednih organizacija u BiH, biće otvorena 18. januara u HDD galeriji u Zagrebu, a svi eksponati biće prezentovani pod krovnom robnom markom “dizajndobraâ”.

“Dizajndobraâ” zamišljen je kao brend koji obuhvata sve proizvode dizajnirane u okviru projekta “All Inclusive Sarajevoâ” – kao garancija da proizvodi poseduju određene standardne karakteristike, te da su nastali i proizvedeni kao rezultat zajedničke kreacije profesionalnih dizajnera i preduzetnika sa smanjenim sposobnostima.

Projekat “All Inclusive Sarajevoâ” realizovan je na petodnevnoj radionici na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu od 25. do 29. maja 2009. godine, u organizaciji udruženja Kulturanti, a deo je Creative Collaboration Programme Britanskog saveta u Bosni i Hercegovini.

Na radionici su učestvovala četiri dizajnerska tima, a na osnovu razmatranja poslovne strategije organizacija, svaki tim je imao za cilj da za jednu od partnerskih organizacija osmisli vrhunske dizajnerske proizvode koji bi bili prepoznatljivi kao brendovi. Time utiče na poboljšanje poslovanja organizacija i na unapređenje lokalnog kreativnog privrednog potencijala.

U nameri da kreativna praksa zaživi i šire od lokalne zajednice, projekt “All Inclusive Sarajevoâ” poziva sve zainteresirane organizacije na saradnju, bilo u obliku zanimanja za postojeće proizvode, bilo kroz poslovne dogovore o novim idejama i proizvodima.

Projekat je ostvaren u saradnji između Centra Helen Hamlyn Kraljevske Akademije u Londonu i partnera u regiji – Libraga, Udruženja gluhih i nagluhih Kantona Sarajevo, Pismolika i Centra za samopouzdanje.

Ostali partneri projekta su Akademija likovnih umetnosti u Sarajevu, Udruženje paraplegičara i obolelih od dečje paralize Kantona Sarajevo i nezavisna organizacija Kulturni front iz Beograda.

Jedna od osnovnih ideja projekta je uspostavljanje saradnje dizajnera iz Velike Britanije i jugoistočne Europe s bosanskohercegovačkim organizacijama koje okupljaju i zapošljavaju osobe sa smanjenim sposobnostima.

Na izložbi će biti predstavljen projrkat “Moja torbaâ” Centra za samopouzdanje Damira Husejnovića, koji je rezultirao dizajnom unikatne i atraktivne kožne torbe koja bi postala znak prepoznatljivog stila u daljem razvoju projekta.

Biće predstavljen i projekat “Superlikâ” Pismolika, nova marka dizajnerskih proizvoda zasnovana na uslugama štampanja, graviranja i sličnim grafičkim uslugama, koju su kreirali dizajneri iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Britanije udruženi sa izuzetno veštim gluhim majstorima zaposlenim u Pismoliku.

Biće predstavljen i “Libragâ”, poznat po projektima izrade rasvjetnih tijela, savijanja i obrade metalnih limova, mogućnostima jeftine izrade velikih armatura, tehnikama izrade oluka, linija nameštaja i predmeta visoke vrednosti od tradicionalno jeftinih materijala.

Projekat “Šnitâ” Udruženja gluhih i nagluhih Kantona Sarajevo predstavlja kolekciju modnih dodataka: modularne proizvode s dva lica, uz mogućnost povezivanja jednostavnih oblika upotrebom različitih tehnika (torbe, rukavice, šalove, tregere, kutije, pokrivače…).

Izložba će biti otvorena do 22. januara, najavilo je Hrvatsko dizajnersko društvo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *