Alma Telibečirević: Simboli naslikani pijeskom

Simboli naslikani pijeskom
Simboli naslikani pijeskom
Pogledajte radove sarajevske umjetnice Alme Telibečirević, napravljene s idejom da uz pomoć pijeska, na dekorativan likovni način iskomunicira srednjevjekovnu simbologiju bez ikakvih ideoloških ili inih uticaja.

Život svakog čovjeka ispunjen je simbolima. Simboli nas prate u snu i na javi, u komunikaciji sa drugim ljudima, u svemu što je stvorio čovjek i priroda, u našim vlastitim pokušajima da izrazimo sebe kroz misli, osjećaje, riječi i djelovanje. Javljaju se uvijek kada se pokušava izreći neizrecivo, objasniti neobjašnjivo, pojednostavniti složeno.

Kroz istoriju BiH, naročito srednjevjekovni period, koji je i do danas ostao prilično nerazjašnjen i za koji postoji više stotina tumačenja, simboli nam mogu poslužiti kao univerzani jezik komuniciranja sa našom prošlošću uz pomoć savremene umjetnosti. Jednostavnošću prikazivanja istih možemo dokučiti njihovu snagu i višestruku mogućnost kreativnih izraza koji nam se otvaraju ukoliko nastavimo istraživati u navedenom pravcu istoriju umjetnosti BiH, pokušavajući dekodirati njene filizofske pravce, kroz istoriju, uz pomoć umjetnosti kao originalnog instrumenta spoznaje.

Simboli naslikani pijeskom (Alma Telibečirević)
Simboli naslikani pijeskom (Alma Telibečirević)
Najbolji način da se uče tajne simbola jeste da se slijedi preporuka antčkih Grka, “Spoznaj samoga sebe” – što je ekvivalent da se nauči tajna iza jednog od najvećih simbola: ljudskoga bića, simbola besmrtne duše i simbola svemira.

Slike koje predstavljaju simbolizam kroz BiH istoriju, prikazan na dekorativan način čine cjelinu ili krug od 12 djela. Isus je imao 12 Apostola, postoji 12 konstelacija ili 12 sazvježđa.

Broj 12 – predstavlja vrijeme i može da označava najbitnije cikluse života, duhovnu snagu i božansko savršenstvo

Alma Telibečirević je rođena u znaku osmice koja simbolizira beskonačnost. U Sarajevu upisuje Srednju školu primjenjenih umjetnosti, a potom i Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je diplomirala slikarstvo. Godinu i po dana studirala je na fakultetu Accademia di Belle Arti u Veneciji. Govoreći o odluci da upiše slikarstvo, kaže da ona nije birala, već da je umjetnosti nju odabrala.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *