Analiza stanja stabala u ilidžanskoj aleji

Velika aleja, IlidžaU organizaciji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Kantonalne javne ustanova za zaštićena prirodna područja, prezentiran je projekat “Analiza stanja stabala Aleja Ilidža – Vrelo Bosne – sa prijedlogom sanacije”.

Na sastanku kome su, osim predstavnika resornog ministarstva i Općine Ilidža, prisustvovali i stručnjaci Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu ukazano je na trenutno stanje, kao i mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se sačuvale prirodne i kulturno-historijske vrijednosti ovog područja.

Ovo je jedinstven projekat u BiH i okruženju koje je Kanton Sarajevo izradio u saradnji sa Šumarskim fakultetom.

“Polazeći od činjenice da je Velika aleja Ilidža-Vrelo Bosne kulturno-historijski spomenik i bitan faktor rekreativno- turističkog značaja za grad Sarajevo, bilo bi neophodno sačuvati svako stablo ili sanacionim mjerama omogućiti mu što duži vijek egzistencije”, istakao je Mirza Dautbašić, koordinator projekta.

Ovom prilikom konstatovao je i da su stabla u aleji u prilično lošem stanju i narušnog vitaliteta.

S tim u vezi dodao je da bi aktivnosti koje su vezane za očuvanje i unapređenje stanja aleje trebalo provoditi etapno, sa težištem na sanaciju oštećenih i bolesnih stabala, te čišćenju i održavanju krošnji, kako bi se poboljšali stanišni uvjeti za dalji rast stabala platana i kestena.

Prema riječima pomoćnice ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Zijade Krvavac, prvu fazu projekta ministarstvo je podržalo sa 50'000 KM, a istakla je i kako će ova institucija u skladu sa finansijskim mogućnostima podržati i drugu fazu, u okviru koje je planirana stručna analiza kompletnog drvoreda Aleje sa preporukama i mjerama za njeno očuvanje.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *