Andrei D. Saharov: Strah i nada dolazi u Sarajevo

Andrei D. Saharov
Andrei D. Saharov
Izložba inspirisana životom i radom jednog od najvećih boraca za ljudska prava, ruskim nobelovcem i disidentom Andreiom Saharovim biti će postavljena u holu hotela Evropa od 23. novembra do 4. decembra 2010. godine.

U periodu od 23. do 26. novembra izložbu će pratiti i umjetnički performans kojeg izvode aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava. Performans govori o pravima čovjeka, borbi između straha i nade, između slobode i tiranije i insipirisan je radom i djelima najvećih boraca za ljudska prava. Performans aktivista Incijative za ljudska prava izvodit će se svaki dan od 23. do 26. novembra od 17.30 do 18.30 sati, također u holu hotela Evropa.

Postavljanje izložbe „Andrei D. Saharov: Strah i nada” inicirao je u decembru 2009. godine Komesar za ljudska prava Vijeća Evrope Thomas Hammarberg, a izložba je realizovana u saradnji sa Muzejom i Javnim centrom Andrej Saharov i Ruskim udruženjem za ljudska prava «Memorial». Izložba putuje po evropskim zemljama, a gostovanje u Sarajevu ujedno je i najava novembarske posjete Komesara za ljudska prava, gospodina Hammarberga Bosni i Hercegovini.

Izložba sadrži odabrane osvrte Saharova o najvažnijim izazovima društva današnjice: ljudskim pravima, ratu, nuklearnom oružju, gladi u svijetu, zaštiti okoliša, intelektulanim slobodama, ravonpravnosti. To su poruke koje i danas doprinose nenasilnim promjenama i rade u korist slobode i ljudskih prava.

Andrej Saharov, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1975. godine, bio je ugledni sovjetski nuklearni fizičar, disident i aktivista za ljudska prava. Saharov je bio tvorac sovjetske hidrogenske bombe, ali je kasnije postao nepomirljivi protivnik nuklearnog naoružavanja, zagovornik građanskih sloboda i reformi u Sovjetskom Savezu. Rođen je 1921. godine, a preminuo je 1989. godine. Njegovom posljednjem ispraćaju u Moskvi je prisustvovalo više od 150 000 ljudi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *